Снимка: архив Bulphoto

Да дадем общински жилища на ромите, да им решим проблемите най-накрая! За това призова депутатът от ДПС Четин Казак и предложи депутатите да разгледат внесените от движението поправки в Закона за общинската собственост, които отлежават още от края на 2014 г., но мнозинството отказа да се занимава с тях през тази седмица.

От ДПС искат, когато се премахват постройки, независимо дали временни или постоянни и когато на адресите има регистрирани хора, общините да са длъжни да осигурят жилище и нова регистрация на ромите.

Четин Казак припомни, че само след ден - на 8 април е Международният ден на ромите, но проблемите им са ежедневни и трябва да се намери законодателно решение за тях.

Още по темата

Според ДПС има десетки случаи, при които общински власти премахват жилищни постройки и заличават адресни регистрации на хора, които остават на улицата, без адресна регистрация, без адрес за комуникация, а децата им не могат да бъдат записани на училище.

Така че ромите като останат без покрив над главата, пак се оказват в безизходица и отново строят незаконни постройки. Това пък е предпоставка за генериране на епидемии и престъпност, защото държавните институции нямат координати на тези роми, каза той.

В такъв случай, възниква въпрос, ако един такъв човек без адресна регистрация и адрес за комуникация извърши някакво престъпление:”Как той би бил открит от МВР?, мотивират предложението си още от ДПС.

По думите на Казак засегнати от проблема са хиляди, живеещи в квартали на София, Стара Загора, Ямбол и Бургас.

Заради законовите неуредици често събарянето на постройки от гетата е спирано от Европейския съд по правата на човека в Страсбург както се случи в Гърмен.

Друг пример е осъдителното решение от 24 април 2012 г. срещу намерението на общината да  бутне жилищни постройки в "Баталова воденица" в София.

Тогава Съдът в Страсбург не само спря събарянето им, но и осъди България да плати 4000 евро разходи по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase