Снимка: Reuters
fallback

Новите шофьори да нямат право да карат мощни коли. Такава промяна в Закона за движение по пътищата обмислят депутатите. Идеята е ограничението да важи през първите 12 месеца след вземане на шофьорска книжка. Мярката цели да намали пътните инциденти.

Статистиката сочи, че около 10% от катастрофите са причинени от водачи с до три години опит. Промените предвиждат още колите на новаците зад волана да бъдат обозначавани със стикер "Млад шофьор".

Oще по темата

Сред новите мерки е също 50% от кормуването да се извършва нощем. В момента няма условие курсистите да се обучават след залез слънце.

Сред по-драстичните предложения е и забрана за новаците на пътя да шофират след полунощ. Някои от народните представители пък са категорични, че част от кормуването трябва да бъде на магистрала, пише "Монитор".

В края на февруари депутатите приеха на първо четене по-нисък праг на допустимото количество алкохол в кръвта. Така на новаците с концентрация на алкохол между 0,2 и 0,7 промила ще се отнема шофьорската книжка за 6 месеца. Освен това нарушителите ще бъдат глобявани с до 500 лв.

Ако дрегерът отчете между 0,7 и 1,2 санкциите скачат двойно. Променят се и глобите за превишаване на разрешената максимална скорост с над 30 км/ч. Санкциите ще бъдат увеличени двойно, но при заплащане на глобата в 14-дневен срок, тя ще е в размер на 50 на сто.

Въвежда се строго наказание и за шофиране в насрещното - глоба до 3000 лв и затвор до 6 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback