Снимка: Reuters

Летните гуми през зимата може да бъдат разрешени. Това ще стане, ако преди окончателното гласуване на поправката, която ги забранява, депутатите приемат предложение на Мартин Димитров и Петър Славов от РБ.

Двамата са внесли искане задължителното използване на зимни гуми да отпадне.

Още по темата

То бе прието на първо четене в края на февруари. Тогава парламентът реши, че карането със зимни гуми става задължително от 1 ноември до 1 април.

Според реформаторите обаче това изискване не е оправдано. Двамата смятат, че то ненужно ще натовари бюджета на домакинствата, които през зимата шофират само в населените места и не пътуват по републиканската пътна мрежа.

"Още повече, че през месеците март и април често се достигат температури над 20 градуса, при които използването на зимни гуми не само е ненужно, но може да увреди качествата на последните", пишат в мотивите си още Димитров и Славов.

Двамата правят и други предложения. Едно от тях е да отпадне наказанието със затвор за шофиране с превишена скорост от над 60 км/ч от разрешеното.

Вместо това реформаторите настояват в закона да се запише, че на водачи, които превишат скоростта с над 40 км/ч в населено място и с над 50 км/ч извън него ще се отнема на място книжката за три месеца.

Междувременно от Пътна полиция обявиха, че 3269 са най-опасните шофьори у нас, които си позволяват да превишават скоростта с над 60 км\ч над допустимото. Анализът е направен по искане на депутати от транспортната комисия заради предстоящото второ четене на промените.

31 са местата, където се организират гонки, сочат още данните в доклада. Над 200 шофьори с колите си са участвали в тях.

Предстои депутатите да решат дали да криминализират гонките и да ги наказват със затвор. Днес транспортната комисия в парламента организира дискусия по предлаганите изменения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase