Снимка: Архив Булфото
fallback

Полицаи се събраха на протест в центъра на София. Той е част от организираните в няколко града протести на служители на реда, съобщава БТА.

Те се обявяват срещу внесените промени в Закона за МВР, в които е записано, че при пенсиониране на новопостъпили служители няма да се получават 20, а 12 заплати, както и че отпуските им ще бъдат намалени с 5 дни.

Протестите в цялата страна са организирани от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Първите два бяха във Варна и Бургас, а днес освен в столицата, има в Плевен, Пловдив и Гоце Делчев.

Няколко десетки служители на ОД на МВР - Пловдив се събраха пред сградата на дирекцията. В специална листовка, която полицаите раздаваха на гражданите на възловото кръстовище между булевардите "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител" се посочва, че предложените промени "не предвиждат повишаване на ефективността на ведомството, нито на качеството на услугата "обществена сигурност".

Искаме да стане ясно, че протестът не е за повече пари, а за сигурност и нормални условия за труд, заявиха протестиращите полицаи.

"В момента са извършва една псевдо-реформа, които по никакъв начин не е съгласувана със синдикатите в МВР, нашите искания и предложения не бяха приети", каза Борислав Мазнев, заместник-председател на пловдивската синдикална федерация на служителите от МВР /СФСМВР/.

По думите му в момента допълнително се увеличава администрацията за сметка на редовите служители. През последните години системата са напуснали около 8000 души /от полицията и пожарната/, които работят "на терен" и според Мазнев спешно трябва да бъдат назначени поне 6000 души или да бъдат редуцирани щатове от администрацията към редовите служители.

Протестиращите не са съгласни и с друго предложение - националната пожарна да бъде преобразувана в агенция.

Утре в парламента има обществена дискусия между ръководството на МВР, синдикати и представители на граждански организации по повод внесения за обсъждане проект за изменение на Закона за МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Българин

преди 8 години

първо да се научат да работят после да стачкуват а пък като не им отърва да на пускат тогава да ги видим на свободния пазар на труда това не са полицай това са мързеливи заплатаджий и далавераджий

10

123

преди 8 години

От един месец съм цивилен гражданин с права, след 25г. Служба в мвр, чувствам се щаслив, ,освобождават се хиляди места в мвр, условията за работа са прекрасни, пайде палете моторите и започвайте вие и вземайте по 20 заплати халал да ви са. Успех на всички пищещи тук бъдещи служители на мвр. Боко все пак успя за 10г. Да унищожи мвр и мно.

9

Luxemburgov

преди 8 години

Ai, davaite im 5 000 evro zaplati vseki mesec, barem da sa usmihvat!:-):-):-):-):-)

fallback