Снимка: архив Булфото
fallback

Мизерията в Мизия не си е отишла година и половина след потопа, който заля десетки къщи в града и остави стопаните им без подслон.

Хората продължават да са отчаяни заради малките обезщетения, които държавата им отпуска.  Повечето ще получат между 1000 и 3000 лв., а те са само малка част от нужните средства за покриване на разходите по възстановяването.

Oще по темата

До момента са ясни обезщетенията за 150 имота. Семейство Илиеви е от щастливците - за къщата, която е сравнително нова, ще получат 7000 лева.

Водата там е била на 10 см от тавана. Заради мухъла и влагата, които продължават да избиват по стените, потърпевшите са принудени да слагат изолация по стените. Тя обаче не се признава за разход, защото се приема като екстра от държавата. Приемат се само фактури за цимент, арматура, греди и пясък.

Друго правило, което засилва мизерията - обезщетенията не могат да надхвърлят размера на данъчните оценки на имотите. А тук те са много ниски.

"Този правилник за действие на Междуведомствената комисия, отдавна трябваше да бъде преоформен, за да бъде от полза на пострадалите, но така или иначе не зависи нищо от нас, за съжаление", казва  пред bTV Николай Нековски, заместник-кмет на община Мизия.

И за нова покъщнина никой нищо няма да получи. Въпреки че е ясно - старата, престояла 18 дни във вода, е за боклука. И още едно правило - ако собственикът има друг имот, освен пострадалия от наводнението, не получава обезщетение.

Дори и в имотите, които са най-малко пострадали и за които обезщетения не се полагат, втора зима ремонтите не могат да приключат. Много от хората, чиито домове пострадаха от наводнението през лятото на 2014 година, продължават да живеят във фургони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

LICNO KRISTALINA -ZARIZATA E NAREDILA DA SE NAMALIAT PARITE ZASHTOTO KOLIBITE SA BILI MNOGO STARI, A POVECETO SA BILI I PREDI TOVA NEOBITAEMI,NO SEGA SE PREDSTAVIALI ZA GERTVI NA NAVODNENIETO.

9

a

преди 8 години

застхахователните компании какво казват? Спестените пари от застраховки сега ще отидат за ремонт

8

Вайс

преди 8 години

Една от най-скапаните държави в Европа управлявана от корумпирани некадърници и подмазвачи на Брюксел и Вашингтон. Клетвата с която са се клели "във всичко да се ръководят от интересите на българския народ" я престъпват ежедневно.

fallback