Снимка: БТА

На днешния 2 август се навършва една година от потопа в град Мизия, отнел живота на двама души. Десетки пък останаха без домове след водната стихия. За спасяването на местните жители се наложи намесата и на военна техника. 

Още по темата
Заради годишнината днес в  храма "Св. св. Петър и Павел" в града ще бъде отслужен молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите от наводнението.

В средата на май тази година стана ясно, че според експертите няма виновни за наводнението в Мизия, което било в резултат от неизбежно бедствие. Това е заключението от комплексната експертиза, която беше назначена, за да се установят причините довели до огромния брой щети.

А точно година след трагедията, животът на местните хора не се е подобрил. Голяма част от къщите стоят необитаеми, а в други се живее, въпреки лошото им състояние.

"Големият нерешен проблем е възстановяване на частните имоти. Известно е, че държавата осигурява средства в размера на данъчните оценки, които са твърде ниски и това възпрепятства хората", сподели кметът Виолин Крушовенски пред БНР.

За да получат обезщетение, пострадалите трябва да платят за проекти за ремонтите и да вложат собствени средства, част от които, след това да им бъдат върнати.

"Липсата на собствени средства, за да се финансират тези ремонти, възпрепятства техните възстановителни работи", посочи кметът.

Както е известно, щетите от наводнението в Мизия бяха оценени от местните власти на близо 6 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase