Снимка: БТА

Няма боеприпаси, които сами да могат да се взривят или да се възпламенят, винаги има някакъв човешки фактор. Това заяви Валентин Радев от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по отбраната в парламента и бивш зам.-министър на отбраната, който е и експерт по боеприпаси, след като вчера отново гръмнаха гранати в завода на ВМЗ в село Иганово.

Преди 25 дни също имаше взрив в цеха и заради това той не работеше. Според Радев най-вероятно става дума за допускане на технологична грешка.

Още по темата

"Защо са били в цеха тези боеприпаси, а не в хранилището, където температурата е по-ниска", риторично попита той пред Нова тв.

Следствието трябва да провери как е допуснато, че не стари боеприпаси, а ново производство се взривяват за втори път на военните складове в село Иганово, смята Радев.

Според него ставало дума за нови изделия, "сравнително нова стока", които не се произвеждат от 25 години. 

По думите му следствието трябва да изясни защо новото въоръжение не се пази на безопасно място и дали е минало всички необходими тестове преди да бъде пуснато в производство.

"На място не можахме да получим съвсем утвърдителни отговори", призна той за документацията и изпитанията на новите боеприпаси.

Валентин Радев коментира, че на неспециалистите все още може да не им е ясно, че при инцидента в Иганово всъщност става дума за абсолютно нов продукт на военната ни индустрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase