Снимка: Impact Press Group

Четвърти ден половин България остава в плен на снега - хиляди хора са без ток, вода, лекарства и храна.

Най-сериозна остава ситуацията в областите Смолян и Кърджали. В сила е и бедственото положение в пловдивската община Лъки, Велинград, Сърница, Минерални Бани, Гълъбово, Батак, Якоруда, съобщиха от МВР.

Служители на пожарната са участвали в 257 спасителни дейности и помощни операции през изминалото денонощие. От тях 256 са били свързани с оказване на техническа помощ и съдействие на други структури на МВР за отстраняване на опасни предмети, отводняване, катастрофи с транспортни средства, помощ на пострадали граждани за транспортиране до лечебно заведение, спасяване на животни, извличане на лекотоварни автомобили, микробуси и автобуси.

Още по темата

След падналите обилни валежи от сняг водните количества в по-голяма част от страната са високи, допълват от полицията.

Без ток в момента са 615 селища. В много от засегнатите райони продължава работата по възстановяване на водоснабдяването и електроподаването. От снощи електроподаването в Смолян, Чепеларе, Пампорово и Лъки е  възстановено.

Над 120 населени места в област Смолян обаче остават за пореден ден на тъмно, като някои са без ток още от петък вечерта. Блокирани са пътища до над сто родопски села, прекъснати са и комуникации, съобщи пред БНР областният управител Недялко Славов.

От АПИ съобщиха, че затворени за движение са планинските проходи Превала, Печинско, Котленски заради снегопочистване и паднали дървета. Сформирани са групи от секачи, мобилизиран е целият ресурс на горското предприятие и лесничействата, заедно с дърводобивните и дървопреработвателните фирми. Те са насочени организирано по направленията, по които минават роторните снегорини, допъни Славов.

Целият състав на 101-ви Алпийски батальон е включен, като роторният снегорин е на разположение на Община Смолян, заедно с наличната техника и личен състав.

Поради спиране на тока проблеми и във водоснабядавено, много населени места са без вода.

Осигурен е агрегат от 101-ви Алпийски батальон и е предоставен на разположение на ВиК дружеството в Смолян.

Със заповед на министъра на образованието, понеделник, вторник и сряда са неучебни дни, обясни областният управител.

280 населени места са без ток в област Кърджали, основно в общините Черноочене, Кирково и Ардино. От МВР съобщиха, че дежурните екипи на пожарната са отработили 55 сигнала за отстраняване на паднали дървета, транспортиране на болни хора за хемодиализа и оказване съдействие на екипите на електроразпределителното дружество.

В резултат на аварирали и скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 119 села в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли.

Десетки селища в Пазарджишка област също са без ток и вода. Ситуацията в региона продължава да е тежка, но няма бедстващи хора. Трудноподвижният терен и близо 5-метровите преспи затрудняват работата на аварийните екипи. Без ток са селища във Велинград, Сърница, Ракитово, Брацигово и Батак. Това е основният проблем, каза председателят на кризисния щаб комисар Иван Панайотов.

Към хижа "Смирнески" край Юндола вече е пробит тунел, където трети ден са блокирани 17 туристи, сред тях има и деца. Блокирани в спортната база на Белмекен все още са и 40 автомобилни състезатели. Там снежната стена е шест метра. Роторните машини са работели през цялата нощ. 40 екипа са ангажирани с възстановяването на тока. За първи път от 25 години насам се късат четири високоволтови електропровода.

От снощи в Лъки, манастирския комплекс "Кръстова гора" и сeло Борово електроподаването е възстановено, 2/3 от пътя за село Манастир е разчистен, каза за БТА Петър Велков, председател на Общинския съвет в Лъки. Според него до селото остават 5 км, но това е най-тежкия участък, с най-високите преспи. Около 50 служители на общината и доброволци вървят пред снегорина и разчистват падналите върху пътя дървета, които по думите на  Велков са много и отнемат много време и усилия.

Днес се очаква в акцията да се включи и роторна машина, която е осигурена от 24-та авиобаза Крумово. Сняг с дебелина до 2,5 м и големи преспи затвориха пътя за най-високото село на Балканите - Манастир още в петък.

Осъществена е за кратко и телефонна връзка с кметицата на Манастир Милена Иванова, която е казала, че всички, около 50 души в селото са живи и здрави, няма болни и нуждаещи се от медицинска намеса, все още имат храна.

В община Лъки затворени все още са пътищата и до селата Здравец и Лъкавица, както и отсечката от Белица до Баните.

Осем души, сред които две деца, предстои да бъдат извозени днес с моторни шейни от местността в Бряновщица в Родопите. Заради непроходимите снежни преспи те са останали във вилите си през изминалите няколко дни.

"Успявахме да поддържаме контакт с тях въпреки затруднените комуникации", каза пред БНР кметът на Брестовица Любен Радев.

На територията на област Благоевград няма преливащи язовири и няма сигнали за критични нива на реките Струма и Места. В Благоевград няма сняг.

В Област Стара Загора остава в сила бедственото положение на територията на община Гълъбово. Високо е нивото на река Сазлийка в района на подстанция Гълъбово, като днес се очаква нивото на реката да започне да спада. Изцяло силите и средствата на община Гълъбово, Мини Марица и пожарната са насочени към укрепването на изградената временна дига около електрическата подстанция.

Към момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев продължават да са без ток.

На територията на община Раднево продължава да се работи за отводняване на мазета и дворни места в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase