Пътят от Кърджали за Ардино. Снимка БТА

Около 2000 служители на МВР работят на терен във връзка с тежката зимна обстановка. Те съдействат с изграждането на просеки и достъп до откъснатите места. Хиляди доброволци подпомагат тяхната работа. Това съобщи пред БНТ вътрешният министър в оставка Веселин Вучков.

Остава бедственото положение в Смолян и Кърджали. От вчера бедствена е ситуацията и в Лъки, Велинград и Сърница. 

Още по темата
По думите на министъра над 850 населени места остават без електрозахранване, но по данни на кметовете няма застрашени граждани.

Вучков обясни, че електрозахранването е най-големият проблем. "Нашето съдействие е насочено точно към осигуряване на възможност съответните енергийни дружества да могат да възстановят електроподаването. Това е много важно за хората, за жалост, няма да стане много бързо дори в близките часове и дни, защото има наистина прекъснати много важни далекопроводи, и то високо напрежение”, коментира той.

По думите му има възможност министерството да помогне с оглед от въздуха и допълни, че при нужда има готовност да бъде използван и хеликоптер.

През изминалото денонощие са изтеглени 7 линейки и 51 автобуса. Транспортирани до болница са 7 души на хемодиализа и 5 бременни жени. Високопроходима техника доставя храна и лекарства до общините Рудозем и Лъки и в труднодостъпните места, допълни министърът.

Екипите на МВР са участвали в 242 аварийни акции през последните няколко часа. Вучков посъветва гражданите в труднодостъпните места да не предприемат пътувания, ако това не е необходимо.

В хижа "Христо Смирненски" в Рила има блокирани са блокирани 20 души, сред тях има 3 деца и екипи правят опит да достигнат до тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase