Снимка: архив Булфото

Река Стряма скъса дига на три места в община Марица, предприемат се спешни мерки. „Застрашен е животът на жителите“, каза пред „Фокус“ кметът на града Димитър Иванов. Той предупреди, че е възможно да бъде наводнена и автомагистрала „Тракия“.

Още по темата
Кметът обясни, че дигата е повредена в продължение на два километра. Според комисия, която вчера е проверила обстановката на място, има три места, криещи потенциална опасност за населението в село Трилистник и още две населени места.

„Там има опасност от наводняване на земеделската продукция. Магистрала „Тракия” също е застрашена от наводняване, тъй като се намира по течението на реката в землището на село Калековец“, обясни Димитър Иванов.

Той информира и че коритото на река Стряма е на Басейнова дирекция, а сервитутът, дигата и водата са на „Напоителни системи” – клон Марица. Въпреки това, общината има готовност за превантивни мерки, ако дигата се скъса изцяло.

Иванов съобщи, че е инициирал среща между институциите, за да се координират действията  за превантивни мерки. „Необходимите средства за това ще са не по-малко от 1 милион лева“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase