Снимка: БТА, архив

В основата на всяко природно бедствие са 2 неща - самата природа и хората, антропогенният фактор. Това коментира пред в. „24 часа” климатологът доц. Георги Рачев.

По думите му твърденията, че природата ни отмъщава, не са коректни, тъй като природата не е човек и не взима съзнателни решения. "Вярно, има валежи, те обаче не са така убийствено големи и екстремни. Това са типични валежи в студеното полугодие в т.нар. топъл сектор на средиземноморски циклон. Това време не е веднъж на 100 години, тук роля изиграха пълните язовири", заяви доц. Рачев.

Доц. Рачев е категоричен, че без разум бедствията ще продължават. Той изтъква, че в продължение на десетилетия 1 млн. българи са на воден режим, половината селища в страната са без канализация, а едва 25-30% от населените места имат пречиствателна станция. „Пак ли е климатът е виновен? Ние замърсяваме природата и, естествено, си получаваме от това, което правим”, обяснява пред всекидневника преподавателят.

Въпреки че от 25 години климатологът участва на конференции, посветени на влиянието но човека върху природата, той е категоричен, че климатичните промени са доходоносен бизнес. „За всичко се плаща - за вода, за ток, за храна, за бензина или дизела в колата... Единственият останал безплатен природен ресурс поне засега е въздухът”, заключава той.

Доц. Рачев коментира и темата за замърсения въздух. „Как да накараме хората, които живеят с 200-300 лв., да минат на газ или на възобновими енергийни източници или пък да санират жилището си, за да пестят енергия”, коментира специалистът.

Климатологът посочва и един положителен пример от 2014 г. по време на наводненията в Сърбия. Тогава бил изпуснат язовир „Железни врата”, като 15 хил. кубически метра вода се влели в река Дунав. „Дунав беше на ръба на преливането, но не преля, защото изпускаха максималния обем, за да може хем да освободят обем за вълната, която се очаква, хем да не причинят наводнение”, припомня доц. Рачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase