Тримата осъдени за смъртта на Стоян Балтов. Вили Георгиев - в средата. Снимка архив: Булфото

Майката и братът на убития преди шест години студент Стоян Балтов заявиха, че отдавна са предупреждавали, че тримата, обвинени за смъртта на младежа, ще се укрият. Пред Нова телевизия двамата заявиха, че са подавали сигнали до различни институции за тяхното изчезване.

Още по темата
Вчера стана ясно, че двама от осъдените за убийството на младежа през 2008 г. в Студентски град - Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, са обявени за общонационално издирване. Те не са открити на адресите си, за да излежат присъдата си от 18 години, която беше потвърдена на 19 декември от Върховния касационен съд (ВКС). На посочения адрес е открит единствено третият подсъдим - Александър Данаилов.

На 5 декември 2008 г. студентът Стоян Балтов беше пребит до смърт в близост до дискотека "Амнезия" в Студентски град.

"Само малоумник може да пусне „трите мишки“ от капана. Лошото е, че тези хора, които ги пуснаха, са умни и съм уверен, че има причина те да са направили това", каза братът на Стоян - Борислав Балтов.

През юли миналата година СГС даде оправдателна присъда на единия от подсъдимите - Вили Георгиев, и той беше пуснат още в самото начало на делото, каза Борислав. По думите му това е била причина те да започнат да алармират институциите, че има възможност той да се укрие, защото срещу него е повдигнато обвинение за убийство. През април месец тази година Апелативният съд обаче потвърди, че и тримата са виновни за смъртта на Балтов, и даде 18 години затвор и на Георгиев.

По думите на близките на Балтов те са започнали да подават сигнали за изчезването им от декември миналата година и са продължили до момента. „Писали сме до главния прокурор, главния секретар на МВР, до Бойко Борисов. Сега очакваме те да не бъдат намерени”, коментира Борислав.

"Отговорите на тези институции са, че не могат да направят нищо, докато не мине цялата процедура, която в нашия случай продължи шест години”, разказа още той. Институциите не са в състояние да спрат трима неграмотни младежи, единия от тях едва завършил осми клас. „Това е нашата система. Ако бях Дядо Коледа, щях да купя ковчег на нашата съдебна система”, допълни Борислав. 

"Ако за един убиец, на когото е повдигнато обвинение по най-тежкия член от НК и го очаква може би най-тежката присъда, ако за него няма опасност да се укрие, тогава за кого има“, запита риторично братът на Стоян.

Майката на Стоян Балтов - Зарка Димитрова, коментира, че убийците на сина й имат тежко криминално минало, а са били на свобода.

"Те са пребивали хора и тези престъпници са пуснати на свобода", каза тя и добави, че в биографията си имат и други побои. Налагало се е хората от Банкя да носят спрей, за да се пазят от тази групичка, поясни тя.

„Задавала съм въпрос към институции кои хора лежат в арестите, след като тези са на свобода? Отговорите са: “Член еди кой си не е в моите правомощия“. Нека сега погледнат всички кой е освободил нашите убийци“, заяви майката.

Тя поиска тези, които са ги освободили, да отидат да излежат техните присъди.

"В 4-ти състав имаше и млад съдия и аз очаквах, че той ще има друга позиция, ще бъде по-различен. Но и той нищо не направи. Няма да има промяна“, категорична бе почернената жена.

Тя не е съгласна и с дадената присъда от 18 години и настоя убийците на сина й да получат доживотна присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase