Снимка: архив Булфото

Кабинетът намери решение на проблема с останалите мини след взрива в завода в Горни Лом, при който загинаха 15 души. Правителството иска собственикът на завода да закупи технология от Германия за 4 млн. лева, по която тези боеприпаси да се утилизират.

Още по темата
От стенограмата на предишното заседание стана ясно, че на склад в „Миджур“ стоят 190 хил. неутилизирани мини.

Днес военният министър Николай Ненчев заявява, че единият вариант е утилизация да започне МО, като процесът ще продължи около 2 години при наличния капацитет.

Той посочва и друг вариант - да бъде закупена нова технология от Германия, която е с много по-голям капацитет – около 1000 мини на ден и без екологични проблеми, става ясно от стенограмата на заседанието днес.

Премиерът Бойко Борисов веднага се интересува „Какви пари е?“, а военният министър отговаря, че цената е около 4 милиона лева.

“Собственикът да бъде любезен да ни я закупи и да я предостави”, отсича Борисов. „Собственикът, като причинител на това (защото ние само ходим след събитията да плащаме на някой белите) да бъде любезен да ни я купи, да ви я предостави и започваме да действаме“, нарежда още министър-председателят, а Ненчев коментира, че това ще е „чудесен изход от ситуацията“.

Борисов поръчва да се разговаря с вътрешния министър Веселин Вучков по темата и да има кореспонденция с прокуратурата. Информирайте ги тях и си пишете, да си го имаме написано – написаното остава, поръчва още премиерът.

"И трите варианта – с пътни карти, с всичко. Започваме незабавно", обещава Ненчев, без да конкретизира какъв е третият вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase