Снимка: Булфото, архив
fallback

500 000 лева ще бъдат отпуснати на „Напоителни системи“, за да изведат временно от експлоатация 78 язовира, за които е определено, че са в предаварийно състояние.

Oще по темата
Това съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева след заседание на Междуведомствената работна група, създадена с решение на правителството заради наводненията през годината.

Според Василева тези язовири трябва да бъдат изведени от експлоатация, за да не се създават нови рискове от наводнения.

„Имаме напредък и предстои в сряда да бъде взето решение за постановление на Министерски съвет за тези действия. Областните управители вече са уведомени за това. Изпратили сме указания и писмо към тях, като от тях се изисква да влязат в правомощията си и да поемата грижата за 268 язовира с неясна собственост и да упражняват контрол върху тях до момента на установяване на собствениците“, заяви тя.

По думите й това са спешни мерки.

„МОСВ, в чиято компетенция влиза да оповестява и да следи състоянието на водните обекти, е в режим на пълна мобилизация и работата на оперативното звено е в ежедневен 24-часов режим на работа. Следи се състоянието и нивата на водните обекти. Информацията се предоставя на всички областни управители и на колегите от останалите ведомства, за да имаме пълната информация и всеки да предприеме всички необходими действия и мерки за това да се осъществява контрол и наблюдение“, обясни министърът на околната среда и водите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback