Съединение след наводнението. Снимка БТА

Бедственото положение в община Съединение заради наводнението остава в сила, реши на заседание Кризисният щаб. Със спирането на дъжда нещата започват да се нормализират, но подпочвените води остават високи и масово изби и приземни етажи, дворове и улици са във вода, каза кметът на общината Георги Руменов.

Още по темата
По думите му екип на общината ще обходи отново язовирите, за да се прецени обстановката и да реши дали бедственото положение да бъде отменено.

Язовир "Драгомир" продължава да прелива, макар и ограничено, останалите три, които до вчера преливаха и усложниха обстановката, вече са под контрол, уточни Руменов.

Три от проблемните язовири - "Драгомир", "Найден Герово" и "Точиларци", се изливат в река Потока и допълнително повишиха нивото на водата й, а "Любен" и "Правище" - в река Пясъчник, която също е с високо ниво, но без опасност от преливане, каза кметът, цитиран от БТА.

През последните часове р. Потока вече е в коритото си, пада заплахата от директно наводняване на индустриалната зона. Според кмета причините за наводненията в къщите са комплексни - драстичното покачване на подпочвените води и водосбора от улиците.

Руменов съобщи, че от април т.г. до вчера падналите валежи на територията на община Съединение са 1420 л/кв. м при средна годишна норма 350-380 л/кв. м. Според кмета, ако не са язовирите, които поемат първите количества дъжд, всичко - от Средна гора до магистралата, ще бъде под вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase