Снимка БТА

Язовир "Тича" прелива с около 43 куб.м/сек. Спряно е контролираното изпускане на водоема с цел да се намали притокът на вода към река "Камчия". Това съобщи заместник-областният управител на Шумен Петко Шаренков. Нивото на реката се е повишило значително тази нощ, но няма опасност да прелее, уточни Шаренков.

Обстановката в област Русе е сравнително спокойна и към момента няма опасност за населението от дъждовете и пълноводните реки, съобщи директорът на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов, цитиран от БТА.

Заради река Русенски Лом продължават проблемите край село Красен, но там обстановката не се усложнява. Залети са земеделски земи, наводнени са и четири двора на къщи. Вода нахлува и в подземния етаж на сградата на кметството, като са предприети действия да се изнесе имуществото, което е складирано там, каза още той.

Критично е нивото на реката и край петте кладенци на ВиК, които осигуряват питейна вода за населението. "Поддържаме постоянна връзка с кмета на селото Йорданка Чурова. Има достатъчно резерв от вода и няма опасност населението да остане без вода", обясни Павлов.

В село Червен река Черни Лом е заляла няколко зеленчукови градини и дворове, като тази сутрин водата се е прибрала в коритото си.

Павлов коментира, че река Дунав не е много пълноводна, което благоприятства оттичането на Русенски Лом и Янтра, чийто нива се следят постоянно. Продължава и контролираното изпускане на язовир "Баниска" с два кубически метра в секунда. От хидрометеорологичната станция информираха, че за денонощие в Русе са паднали 18 л/кв. м дъжд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase