Снимка: архив Булфото

Спор заради избора на имам в пазарджишкото село Света Петка е предизвикало напрежение тази сутрин там, съобщи БНР. Претендентите за мястото в джамията са двама. Единият Ибрахим Юмер е спечелил конкурса за имам още през лятото, но загубилият Сафер Юрин, заедно с местни привърженици, не го допуска да изпълнява задълженията си.

Тази сутрин в селото се е стигнало до саморазправа между привържениците на двата лагера, имало е юмручен бой и размяна на нецензурни реплики, което е наложило полицейско присъствие.

Според говорителя на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов напрежението вече е овладяно, а хората, които са били в центъра на селото, вече са разпръснати

"Полицията ще осигури обществения ред с всички законови средства, но не може да каже кой ще бъде имамът на Света Петка", уточни Стоянов.

Районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих, който също е бил на място, каза, че не може да се справи с проблема, затова още на 26-и юли е подал сигнал в полицията. Сигнал е подаден и в прокуратурата. Към момента няма реакция от институциите. Според Салих някой изкуствено подклажда напрежението в селото

Засиленото полицейско присъствие в Света Петка ще остане през целия ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase