Архив: Булфото
fallback

Таксиметровите шофьори вече монтират чипове в апаратите и така успяват да надписват сметките на клиентите, съобщи днес Валентин Стойчев, началник на регионалния отдел на Агенцията за метрологичен и технически надзор за Северна  България. По думите му това е най-модерният метод за манипулиране на апаратите.

Модерните чипове в апарата увеличават изминатите километри, но шофьорът работи с малко дистанционно, което клиентите няма как да видят, обясни Стойчев, цитиран от БТА. Той уточни, че манипулацията може да бъде разкрита само ако бъде разглобен апаратът.

До преди години шофьорите са използвали т.нар. помпи, чрез които са отчитали повече от изминатите километри. Манипулацията обаче лесно се разкривала, тъй като водачът е ползвал бутон, монтиран на скоростния лост или на пода на колата до седалката му.

Стойчев обясни, че започва съвместна проверка на инспекторите от агенцията с ДАИ, която ще обхване Северното Черноморие.

До момента е извършен метрологичен надзор върху средства за измерване в бензиностанции и в магазини в курортите. От началото на лятото са проверени общо 70 обекта, от които 24 бензиностанции, отчете той.

Метролозите са прегледали 64 везни в магазините и 101 бензино- и газ-колонки. Установени са нарушения само в два обекта, посочи Стойчев. По думите му в тях са били ползвани везни, чийто срок за метрологична проверка е изтекъл.

Стойчев каза още, че постъпващите жалби от граждани в агенцията са най-често за неточна работа на колонките в бензиностанциите. По думите му агенцията проверява сигналите, но около 90 на сто от тях са неоснователни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Програмист

преди 9 години

До 24. Погледни коментари 17 и 19. Това е линк към един клип, в който показвам как работи едно приложение написано от мен, което прави точно това, което казваш.

20

dankol

преди 9 години

Ако има някой програмист мераклия може да се направи едно приложение за смартфони подобно на тези за колоездене и бягане. Влиза клиента в таксито,активира gps-a и приложението,въвежда тарифите и се сравняват показанията на апарата и телефона. А ако се вкара и опция за въвеждане на регистрационния номер на таксито и примерно след 4-5 случая на по-големи разминавания в цените,таксито да се маркира като потенциален мошеник и следващ клиент ще може да добие представа за това като въведе номера преди да се качи в колата. С течение на времето ще се събере добра база от данни за това кои таксита са к

19

xax

преди 9 години

Трябва си освен солежно наказание за шофьора - поне 5 хилки и отнемане на книжката. Няма значение може ли, не може ли да кара - 5 години да разчита на граски транспорт, а ако посмее да кара без книжка - затвор. Друга оправия няма, още Хан Крум ви го е казал.Има и други възможности - конфискация на возилото, солена глоба на фирмата и т.н., сано малко желание да има.

fallback