Снимка: БТА

Полиция ще пази общинските язовири във Врачанско в следващите дни. Целта е хората в района да бъдат успокоени, че няма изпускане на вода от водоемите. Охраната беше разпоредена от новия вътрешен министър Йордан Бакалов на шефа на ОДП на МВР във Враца.

МВР-шефът и социалният министър Йордан Христосков посетиха опустошения от пороите град Мизия. Те се срещнаха с евакуираните жители от наводнените квартали, които сега са настанени в детската градина в града.

Още по темата
„Най-важно е хората да се успокоят. В тази връзка разпоредих на шефа на ОДП да постави по един полицай поне за два дни, за да няма притеснение сред населението, че има изпускане на язовири от общинско население“, каза Бакалов.

Той обясни, че такава молба имал и кметът на Мизия. Вътрешният министър обясни, че за да има ефективна борба с бедствията, най-после трябва да влезе в сила националният план за действие при кризи и катастрофи.

Социалният министър Йордан Христосков съобщи, че от утре започва изплащането на еднократната помощ от 325 лв. за най-пострадалите в Мизия. Парите ще бъдат получени от 522-ма души, а останалите ще бъдат раздадени във вторник.  „В момента са приети 724 молби, очакваме над 1000 да бъдат подадени за спешна помощ“, каза министърът.

След среща с хората и кризисния щаб двамата министри бяха категорични, че без помощта на държавата хората в града няма да могат да стъпят на краката си. Държавната и местната власт решиха да обединят усилия в търсене на средства за строеж на нови къщи на мястото на срутилите се,  и тези, които са необитаеми.

Договорено е заедно с министър Бакалов и кмета на Мизия да се направи и всичко възможно за издавеното на документи за самоличност на тези, които са ги изгубили в наводнените си къщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase