Снимка: архив Булфото

Четвърти ден след водния ад в Мизия ситуацията в града продължава да е много тежка, а хората - отчаяни. Положението рязко се е влошило тази сутрин, когато в 6.30 часа там отново е започнал да вали силен дъжд и е изплашил жителите. За днес за Врачанска област е обявен жълт код за обилни валежи.

От вчера чрез системата за рано оповестяване се излъчват периодично текстови съобщения с указания към хората в района, а представители на общината обикалят града и разясняват правилата за поведение при евентуално ново наводнение, съобщиха от МВР.

Населеното място е разделено на четири основни участъка, в които се извършват отводнителни действия. Екипи от пожарникари и спасители работят още на територията на Бяла Слатина и село Крушовица. Организирани са групи за наблюдение на 12 язовира по поречието на река Скът, които докладват в Оперативния център за нивото на водата на всеки час. Към момента няма данни за покачване нивата на реката и наблюдаваните водоеми.

На място има и медицински екипи на ВМА и Министерството на здравеопазването. Много от пострадалите при наводнението продължават да бъдат в детската градина, където са намерили подслон. В града има множество битови проблеми, хората имат нужда от храна, вода и лекарства. Градът има нужда и от доброволци за разчистването.

Служители на пожарната съвместно с представители на Министерството на отбраната са организирали три пункта, в които два пъти дневно се приготвя храна за евакуираните хора.

Българският червен кръст е създал център, в който нуждаещите се получават нужното медицинско обслужване, както и допълнителни провизии и вода.

Настанените в детската градина се оплакаха пред БНТ, че водата не достига за пиене и хигиенни нужди, поради което жителите се опасяват от поява на епидемии. Вчера експерти също предупредиха за риск от възникване на инфекции.

Още по темата
В града се носи миризма от разлагащите се трупове на издавени животни, на умряла риба и на тиня. На място има представители на фондации, които се грижат да намерят и извозят труповете на множеството измрели животни до екарисаж, който е направен на място. 

Явор Гечев от фондацията за защита на животните разказа за спасителната акция за оцелелите домашни любимци и селскостопански животни, като прасета, кокошки, овце, крави и други. По думите му много от тях са намерени вързани за своите колиби и оцелели, като се качили върху техните покриви.

Гечев съобщи и тревожната информация за хора, които обикалят и плячкосват изоставените под вода къщи.

Присъствието на жандармерията в града изглежда не ги притеснява, защото тя е съсредоточена предимно в по-централните места, смята той.

Гечев отправи молба към институциите да изпратят повече подкрепления, тъй като опасността от набези над имуществото на и без това бедстващите хора е реална. Ромите разбиват къщите в късните часове на нощта и обират ненаводнените етажи.

Местните хора са направили своя организация за охраняване на районите, но според Гечев това не е достатъчно.

Областният управител на Враца е разпоредил на кметовете на общини да бъде извършен цялостен оглед на всички водоеми на територията на областта и да бъдат прегледани изградените защитни съоръжения и диги, като се създаде нужната организация за своевременно оповестяване на населението при опасност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase