Снимка: Булфото
fallback

Най-големият шок за жителите на Мизия предстои. Това заяви в ефира на БНТ Ясен Сливенски, директор мениджмънт на бедствия в БЧК. По думите му шокът ще настъпи, когато водата се оттегли напълно и хората видят разрушените си домове.

Общо залетите територии в Мизия са около 30 кв. км. Това е само застроената площ. През изминалото денонощие водата е спаднало с около метър. Само за нощта нивото се е понижило с 20 см.

Сливенски съобщи, че екипи от психолози са започнали работа в Мизия. По думите му хората още не са се възстановили от първия шок – заливането на къщите им. По-възрастните хора не си дават реално сметка какво се е случило.

Oще по темата
5 авг 2014 07:10
28
Психолозите, които работят в Мизия, са четирима. Според Сливенски са нужни още екипи.

„Най-трудното ще бъде, като се оттегли водата и минат специализираните комисии, за да оценят кои къщи са годни за обитаване и тези, които ще бъдат забранени за достъп“, заяви Сливенски.

„Това е един цял живот за хората, които те са градили. И за минути този дом го няма. Затова при евакуацията някои от тях не искаха да напуснат дома си, защото това е животът им“, разказа още той.

По думите на Сливенски най-нужна в момента е финансовата помощ. Той припомни, че краткият номер за помощ чрез SMS е 1466. Само за ден и половина са набрани 80 хил. лв. От продуктите най-нужни са вода и хляб.

При оттеглянето на водата остават трупове на удавили се животни. Хрисен Павлов от регионалната дирекция за безопасност на храните заяви пред bTV, че екипи работят по проблема още от петък. По думите му по цялото течение на река Скът има трупове на животни, които се събират и се извозват на екарисаж.

„Задачата ни е да събираме умрелите животни възможно най-бързо. В условията на топлината и влагата е възможно в рамките на следващото денонощие да започнат първите вирусни процеси в труповете. Извозваме животните с военни и с гражданска защита”, обясни още Хрисен Павлов.

Той предупреди да не се консумира храна, която по някакъв начин е компрометирана от придошлата вода.

Областният управител на Враца Венцислав Василев увери, че няма опасност от замърсяване от няколкото залети бензиностанции. Проверява се какво се е случило в складовете за хербициди - пестициди, предназначени за унищожаване на тревисти плевели. Такива има няколко на тероторията на засегнатите от наводненията земеделски райони.

Междувременно жандармерията охраняваха срещу мародери в наводнените квартали. Формиран е и отряд от доброволци - местни жители, които помагат на силите на реда.

„Страшното мина”, заяви Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия. „Не мисля, че оттук нататък ще има още паднали къщи. Радвам се, че в последния ден на парламента гласувахме допълнително 50 млн. за Фонда за подпомагане при бедствия и аварии”, добави още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

марта

преди 9 години

Кава е тая участ бе народе,какъвто и байрак да се развее-дръжаката му все ни е отзад?

32

Сергей

преди 9 години

Хора който изпращат помощи да не пращат риба,имало прясна риба колкото щеш

31

Жалко

преди 9 години

Жалко,жалко,ако поне имаха ток или сухи дърва,можеха да се наядат на печена риба,която уж им паднала от небето с дъжда.

fallback