Снимка: архив, БулФото
fallback

Ситуацията в Мизия остава апокалиптична, въпреки че има спад на водата в града със 70 см, съобщи кметът на града Виолин Крушовенски. По думите му водният стълб е около 1.6 метра.

Водата е много мътна и продължава да носи много отломки, има залети земеделски имоти, обясни още кметът пред "Фокус".  Според него колкото по-бързо се оттече водата, толкова по-бързо ще бъдат отводнени кварталите.

Тепърва ще се броят падналите постройки и ще започне частично захранване на града с електричество. „Евакуираните хора са настанени в жилищния квартал „Лазар Драганов”, който се намира в най-високата точка на града. Друга част са настанени при близки и роднини, а останалите са в другата висока точка, където се намира детската градина на града, но там са пострадалите и болните”, обясни кметът. По думите му населението в целия град бедства и “има нужда от всичко”.

Загиналият мъж в Мизия заради придошлите води на река Скът е на 63 години, съобщиха от полицията във Враца. Тялото му беше намерено вчера около 09.35 часа в града. Образувано е досъдебно производство.

Не се потвърждават данните за втора жертва, няма и хора в неизвестност в наводнения град, каза Иван Кирилов, директор на областната дирекция на МВР във Враца.

Oще по темата
Проверени са всички наводнени къщи и живеещите в тях хора по списъци на община Мизия. Според Кирилов всички вече са установени и няма хора, които да се издирват.

Полицейски екипи на областната дирекция на МВР - Враца са охранявали наводнените имоти през цялата нощ, за да се предотвратят евентуални мародерства. В града днес трябва да влязат сили на жандармерията, за да продължат охранителната дейност в наводнените райони.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че временно е ограничено движението в участъците Мизия – Оряхово, Криводол-Монтана и Криводол-Бойчиновци поради наводнени участъци вследствие на обилните валежи.

Във връзка с необходимостта от незабавно подпомагане на стотици пострадали хора след бедствието, БЧК призовава бизнеса и големите търговски вериги да дарят вода и трайни пакетирани хранителни продукти.

Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и продължават раздаването на вода и подкрепителни закуски на евакуираните.

От организацията са разблокирали бедствения си резерв и са доставили 600 спални комплекта и одеяла на бедстващото население.

БЧК активира и своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията:
• през Epay Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи / Victims of disasters and crises.
• с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

тъпня

преди 9 години

Отново нито един специалист не е ивтервюиранЧетем *** репортажи

60

Анонимен

преди 9 години

АМИ ДА БЛАГОДАРЯТ НА ПАРТИЯТА СТОЛЕТНИЦА ДЕТО ДОКАТО НАРОДА И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПЛАЧЕШЕ ТЕ ХАРЧЕХА МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА ДА ПРАЗНУВА НА БУЗЛУДЖА. ПАК ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЕЗИ НАГЛЕЦИ !

59

Анонимен

преди 9 години

За да помогне Кр.Георгиева, трябва да има официално искане от държавата. Аз искам да знам с какво и колко ще помогнат собствениците на язовирите! И тези, които са им дали разрешителни, без да са се убедили в компетентността им да ги стопанисват. Трябва да се посочат истинските виновници. Стига с тези дъждове. Като че ли за пръв път има поройни валежи в България.

fallback