Наводнението в Мизия. Снимка: архив Булфото

Наводнението в Мизия не е в резултат от аварирали язовири около града, както и неконтролируемото им изпускане. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Светослав Анастасов.

Вчера поредното водно бедствие сполетя България. Както Dnes.bg писа, град Мизия беше потопен от висока приливна вълна през почивните дни. При бедствието загина един човек, десетки къщи се срутиха, а около 800 души бяха евакуирани.

Още по темата
Според министър Анастасов с язовирите няма какво рязко нещо да се случи, освен ако не аварират, а тези около Мизия не са били. Не е имало и изпускане – нито контролирано, нито неконтролирано. При 5 от 8-те язовира в региона е имало преливане през преливника, заяви той.

"Преливането на язовир от гледна точка на МОСВ е аварийна ситуация, когато водата прелива над язовирната стена и има опасност тя да е компрометирана. Това представлява риск за населението”, обясни Анастасов.

По думите му преливането през преливника чисто технически е част от нормалната работа на язовира и това не е аварийна ситуация. През изпускателната клапа е контролирано, а през стената се води като неконтролирано, уточни той.

Анастасов съобщи, че от МОСВ още в петък  са изпратили предупреждение до общината за жълт код и опасност от повишаване на нивата на реките Скът и Огоста.  
 
„Мизия е регион с много голям риск от наводнение. Предупредили сме местните власти в петък”, отсече той и допълни, че оттук нататък контролът е на собствениците на язовирите. В случая с град Мизия и осемте язовира са общинска собственост.

По думите му басейновите дирекции издават предписание за поддържане на едно разумно ниво на язовирите, което е баланс между риска наводняване и засушаване. „Както има прогноза за наводняване, така може да има и за засушаване”, допълни Анастасов.

Той смята, че следващото правителство ще подпомогне финансово хората, пострадали от наводнението в Мизия, но решението за това трябва да се вземе на извънредно заседание на Министерския съвет.
 
Министърът призна, че все още остава опасността реките Искър, Вит и Осъм да прелеят, ако вали. Предупреждението е за сряда и четвъртък.

„Разбира се, при благоприятен сценарий, те не биха се реализирали, но при неблагоприятен, както в Мизия, за съжаление, може да се реализира в пълен мащаб”, обясни Анастасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase