Блокадата на "Капитан Андреево" вчера. Снимка: Булфото

Минути преди 9.00 часа днес търговци на скрап отново блокираха граничен пункт "Капитан Андреево" където вчера организираха протест заради влязъл в сила закон, който според тях заплашва бранша.

Демонстрантите не пропускат нито коли, нито камиони през границата. По информация на bTV протест има и на Калотина.

Блокадите на "Капитан Андреево" започнаха вчера, когато няколко тежки специализирани машини затвориха пункта. Блокадата е наложена от фирми, изкупуващи скрап. От бранша недоволстват срещу закон, който влезе в сила вчера и според който физически лица нямат право да предават отпадъци от черни и цветни метали.

Новите разпоредби гласят, че търговците ще могат да изкупуват цветни метали и старо желязо само от компании, като за тях трябва да има документ за произход. Гражданите ще трябва да предават безвъзмездно своите метални отпадъци или стари електроуреди на общински площадки.

Според търговците по този начин се създава монопол в бранша в полза на общините. В закона е разписано, че в общинските пунктове металът се предава безвъзмездно, а не за пари. Това ще прати хората, които се издържат с предаването на старо желязо, при прекупвачите и търговците на черно, недоволстват от бранша.

Вчера при блокадата на пункта се образуваха километрични опашки и от двете страни на границата. На мястото пристигна и заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев и вечерта блокадата бе вдигната. Очаква се днес преди обяд в Министерството да се проведе среща между представители на протестиращите, парламентарно представените партии и ръководството на ведомството, за да се намери изход от ситуацията и евентуално да се предприеме промяна в нормативната уредба, влязла в сила от вчера.

Протестиращите вчера заплашиха, че ако днес не се намери изход от ситуацията, ще блокират границата, като спиране на трафика се очаква не само на Капитан Андреево, но и на другите контролно-пропускателни пунктове в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase