Снимка: aрхив, Reuters
"Дори ДПС заговори за необходимост от преразглеждане на приходите и разходите на НЗОК", пише "Сега". Всички срещу БСП - в такава ситуация се оказа соцпартията, след като президентът Росен Плевнелиев поиска спешна актуализация на държавния бюджет и бюджета на здравната каса, а ГЕРБ побърза да го подкрепи. 
 
За преразглеждане на приходите и разходите на НЗОК вече говори и ДПС. Вчера правителството запази мълчание по темата, а от БСП сакатегорични, че актуализация не се налага - нито в централния бюджет, нито в този на НЗОК. 
 
"Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна изключителната спешност и важност на усилията в НС да се ревизира бюджетът", заяви президентът Росен Плевнелиев. 
 
Тези дни се развихри поредната криза с финансирането в здравеопазването, пише в анализа си за "24 часа" Боян Захариев от Института "Отворено общество". С това вече започнахме да свикваме. Видях медии да цитират премиера Орешарски, който признава, че в момента системата за финансиране на болниците има същите слабости като през последните 14 г. Факт е, че по този въпрос нищо не беше направено. Положението се нагнетява още повече от липсата на доверие и политическата несигурност, така че няма да е пресилено да кажем, че в момента нещата са по-зле от всякога. Ние понесохме повече промени от началото на демокрацията, отколкото нормално могат да бъдат асимилирани за такъв период от време. Надявам се през този век България да не есред страните, в които има големи разлики в продължителността на живота в добро здраве според това с какво богатство и доходи разполага човек. Искам за предстоящите избори политиците да ни дават конкретни предложения за сферата на здравеопазването, а не да ни обещават реформи.
 
"Преса" оповестява: "Болниците слагат ценоразпис на входа". Ако не се актуализира бюджетът на Здравната каса, болниците или ще затворят врати, или ще имат листа с цени на входовете си. Общинските лечебници пък ще са принудени да затворят вратите си в средата на август, ако не настъпи някаква промяна в бюджета им. 
 
"Аз говорих с лидерите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ, сега и писмено съм им пратил покана за незабавна среща в указано от тях време и място, защото не приемам след едногодишното им мълчание изведнъж да ни причисляват всички партии в парламента към едно цяло." Това казва Бойко Борисов в интервю за "Труд".

"Не приемам тяхното мълчание за Сметната палата, за Закона за МВР, за скандалните назначения, за огромните дефицити в държавата във всички системи", подчерта лидерът на ГЕРБ. "И изведнъж сега, след като Орешарски им отказа актуализация на бюджета, "айде, всички сте виновни". Не го приемам, искам среща с тях, но пред медиите. Къде бяха работодатели и синдикати, когато покрай важните неща управляващите искаха да минат още 20 закона. Къде бяха, когато Орешарски каза, че няма да актуализира бюджета?", задава в поредица реторичните си въпроси лидерът на ГЕРБ. 

 
Случващото се между земеделския министър и двамата началници на фонд "Земеделие" е игра, която трябва да има вече своя край, коментира "24 часа". Докато Димитър Греков и Мирослав Николов един друг "се дават на прокурор", хиляди земеделски производители чакат някой да ги информира какво се случва с проектите в годината, която е нулева за европейски пари. 
 
Липсата на бюджет по мерките е довела до голямо напрежение сред кметовеи земеделци. Те нямат отговор от фонда с месеци. Съмнения буди подборът на проектите - едни получават европари, а други - не, по неясни критерии. Правилно, но късно премиерът се намеси в  тази неясна чиновническа война, в която уж се биели БСП и ДПС, но куршумите попадат в българските земеделци.
 
Ръст на преките инвестиции за първите шест месеца на 2014 г.отчете вчера Българската агенция за инвестиции (БАИ), съобщава "Дума". Според заявения до момента инвеститорски интерес, за тази година можем да очакваме преките инвестиции у нас да бъдат над 1,2 млрд. евро. Това прогнозира изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов. 
 
Вестникът конкретизира и обемът на руските корпоративни капиталовложения в българската икономика -близо 2 млрд. долара. Цифрата обяви по време на представянето на книгата си министър Сергей Лавров. Стокооборотът между България и Русия през миналата година е бил 2,9 млрд. долара.
 
Пред гостите в зала 6 на НДК Лавров посочи, че най-големият балкански нефтохимически комбинат на руската "Лукойл" в Бургас формира около 25% от общия обем на данъчните постъпления в българския бюджет. Примери за руски инвестиции са още санаториално-оздравителният комплекс "Камчия", веригата бензиностанции "Газпром Нефт" и др.
 
"Монитор" описва как български търговци използват нова схема, чрез която внасят бракувани зеленчуци с най-ниско качество, които са били предназначени за изхвърляне на борсата в Солун, с касови бележки от кафе. Залежалата стока от борсите в Гърция се продава 5 пъти по-скъпо у нас.
 
България е поискала от ЕК разрешение за държавна помощ до  170 млн. лв за БДЖ. Това съобщи в интервю за БНР министърът на транспорта Данаил Папазов, цитиран от "Капитал Daily". Според прогнозата на министъра ще са необходими между 5 и 7 години, докато железниците си стъпят на краката. В момента се работи по програма за нови системи за управление. Според Папазов"особено голямо е предизвикателството в преструктуриране на ремонтната дейност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase