Снимка: архив Булфото
fallback

Спешните медици в столицата от днес обявиха символичен безсрочен протест. Около 30 лекари се събраха пред сградата на Центъра за бърза помощ на пл. „Сточна гара” и блокираха движението в района за около час днес. Те протестират срещу насилието, упражнявано срещу тях от пациенти, и незаинтересоваността на държавата.

В петък срещу събота в столицата имаше пореден случай на нападнат и бит лекар от софийската Спешна помощ. При преглед в кв. „Ботунец“ д-р Буен Тодоров беше набит от пациенти по време на нощното си дежурство. По случая полицията задържа трима души.

Oще по темата
На 26 юни при друг инцидент в столицата бе отнето предимството на линейка, движеща се при специален режим, в резултат на което превозваният пациент се бори за живота си, а екипът пострада.

Медиците днес обясниха, че смелите обещания на Министерството на здравеопазването за допълнителни екипи и увеличаване на заплатите им не са изпълнени. Те се оплакаха, че заплатите им за последния месец са намалени с между 180 лв. и 300 лв. в зависимост от длъжността без обяснение.

Освен намалените заплати лекарите се оплакаха, че работят с намалени екипи, а саморазправите и напрежението от пациентите върху тях растат. Повечето от присъстващите лекари днес признаха, че също са претърпели инциденти при посещение на адрес. Според тях липсват и критерии за определяне на спешните случаи.

На протеста беше и битият лекар д-р Буен Тодоров, който се възстановява след побоя. Пред колегите си той разказа какво е преживял и допълни, че получава заплахи на всяко дежурство. "Ще се върна на работа, когато се възстановя. Понасям този удар не само човешки, но и професионално”, каза той, цитиран от bTV.

Снощи от Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им. Върху санитарните автомобили днес са поставени ленти с надпис „Спрете саморазправата с нас”.

В началото на месеца спешните лекари в столицата отново излязоха след уволнението на шефа им Георги Гелев. До него се стигна, след като 40-годишна жена почина, докато чака линейка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Мирослав

преди 9 години

Просто никой няма интерес да се реформира каквото и да е в нашата държава! Защо ли? Еми защото от 25г схемата за крадене е мнг добре измислена и работи всеки ден, при всяко правителство! Гражданско общество нямаме, няма граждански контрол към нищо... Но и това е така защото всеки втори българин предпочита да върти далавери, да прецаква другите наред и ич му не е за напред! Писна ми от продажници и интересчии!!!!

13

Тъпчо

преди 9 години

"При преглед в кв. Ботунец д-р Буен Тодоров беше набит от пациенти по време на нощното си дежурство. По случая полицията задържа трима души."Анисийке, кажи нещо за ЕТНОСА НА ЗАДЪРЖАНИТЕ ТРИМА ДУШИ. Защо прескачате тази ВАЖНА ПОДРОБНОСТ. Вероятно, защото знаете, че ние се досещаме. Само ТОЗИ ЕТНОС е толериран, за съжаление, за наша сметка.

12

Опа

преди 9 години

Спешните медици си показаха рогата. Оказа се, че ревът им, че вземали по 500 лв е смешен плач, тъй като една от служителките (не стана ясно дали е мед. сестра, фелдшер или лекар) ревеше, че взела с 300 (триста) лева по-малко. Явно са съвместявали по няколко длъжности. Хич и да не ми обясняват, че стоят на работа в Спешна помощ от любов към ближния. Работа за лекари има и на други места. Явно там счетоводството се е водело по особен начин и затова директорът излезе спешно в болничен при проверка

fallback