Снимка: Булфото

Поради влошените метеорологични условия - дъжд, градушка и ураганен вятър, в община Чавдар е обявено бедствено положение, а в общините Мирково и Златица е обявено частично бедствено положение.

През нощта беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб. Целта на щаба е да координира неотложните аварийно-възстановителни работи с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” и кметовете на общини.

Вследствие на бурята в тези три общини са нанесени значителни материални щети, но няма пострадали граждани, съобщи за Агенция „Фокус“ инспектор Красимир Запрянов от „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Предстои днес комисия да направи оценка на нанесените щети.

През изминалото денонощие поройни дъждове са паднали на много места в страната, подадени са 157 сигнала, свързани с лошото време. Екипите на пожарната са в готовност за реакция, тъй като валежите ще продължат и днес.

Проливните дъждове са причинили големи щети и в карловското село Климент. По думите на кмета на селото Мано Манов са разрушени много сгради, селскостопански постройки и навеси.

Заради голямото количество дъжд, който е паднал в района, реките, които се стичат от Балкана, са залели селото. „Всички пътища са в окаяно състояние”, каза още Манов. Предстои водата да бъде изпомпана, но щетите са големи.

Проливните дъждове ще продължат и днес. Жълт код за силни валежи и висока гръмотевична активност е обявен за 17 области в страната.

Очакват се значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици. Жълтият код важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Разград, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

От Националния институт по метеорология и хидрология към БАН очакват най-големи да са валежите в източната половина на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase