fallback

Общ преглед

Алботинският скален манастир, който e разположен край видинското село Градец, се свързва с един от най-интересните народни обичаи в страната - "Хорото на мъртвите". 

От древни времена хората от този край, на втория ден след Великден, почитат мъртвите си роднини като играят специално хоро.

По традиция в първия ден след Великден опечалени роднини и близки на починали се събират от рано сутринта в подножието на манастира за възпоменание на любимите си хора, отишли си от този свят.

Съхранен през годините, в ритуала и сега се включиха множество хора от различни видински селища, съобщава фотографска агенция „Булфото“. Според обичая всяко хоро за мъртвите започва с откупуване на музиката от опечалените близки.

За помен жените раздаваха кърпи, козунак и сладкиши, а млади и стари запалиха по свещица в съградения преди време малък параклис. Спазвайки традицията, скръбните ритуални хора за възпоменание се вият преди обед, а след това се играе за живите.

За трета поредна година мястото край скалния манастир бе домакин и на фолклорен събор. След Великденски водосвет за благословение, здраве и успех, в събора се включиха 19 фолклорни състава с около 400 участници от Видинския край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Иван

преди 10 години

Почетането и моленето на икони прието в "провославната" църква също е свързано с демони. "Чудесата" на иконите имат за източник бесовски сили които искат да вкарат в заблуда и идолопоклонничество християни за да погубят душите им. Осланянето и отдаването на почит на всякакви посредници между човека и Всевишния освен Иисус Христос като наш ходатай е езичество и гнусота. Това включва - икони, богохулното име - богородица, светци - преформулираните езически "богове" - демони, олтари и др.

12

Иван

преди 10 години

Всякакво почитане на "мъртвите" е свързано с демони и зло защото единствените мъртви които бродят по земята са демони. Тези остатъчни "обичаи" идват от езичеството където демони са почитани като богове чрез идоли. Това идва още от древен Вавилон и е зло - унижава хората сътворени по образ и подобие на Живия Бог до положение на слуги и поклонници на жалки твари - паднали и отхвърлени суетни духове изпълнени с всякаква гнусота. Уповавайте се на Всевишния и четете Словото Му.

11

187

преди 10 години

кво бе хора, криви сте, че сте на работа след празниците ли? е какво му е на ритуала? деца ли коляме, какво? аз лично нито съм вярващ, нито нищо, *** мястото е супер да идеш и да починеш - полянка, рекичка, спокойствие...

fallback