Общ преглед

Алботинският скален манастир, който e разположен край видинското село Градец, се свързва с един от най-интересните народни обичаи в страната - "Хорото на мъртвите". 

От древни времена хората от този край, на втория ден след Великден, почитат мъртвите си роднини като играят специално хоро.

По традиция в първия ден след Великден опечалени роднини и близки на починали се събират от рано сутринта в подножието на манастира за възпоменание на любимите си хора, отишли си от този свят.

Съхранен през годините, в ритуала и сега се включиха множество хора от различни видински селища, съобщава фотографска агенция „Булфото“. Според обичая всяко хоро за мъртвите започва с откупуване на музиката от опечалените близки.

За помен жените раздаваха кърпи, козунак и сладкиши, а млади и стари запалиха по свещица в съградения преди време малък параклис. Спазвайки традицията, скръбните ритуални хора за възпоменание се вият преди обед, а след това се играе за живите.

За трета поредна година мястото край скалния манастир бе домакин и на фолклорен събор. След Великденски водосвет за благословение, здраве и успех, в събора се включиха 19 фолклорни състава с около 400 участници от Видинския край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар