Снимка: Булфото
fallback

Полицията не е действала адекватно при спецоперацията в Лясковец, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air психологът Росен Йорданов.

Тази сутрин психично болен мъж се барикадира в дома си, уби един и рани трима полицаи при планирана операция на полицията.

“Не съм чул да са водени преговори досега с този човек”, подчерта експертът. Според него полицията е разчитала на изненада, но този подход е бил неправилен.

Oще по темата
Според Йорданов фактът, че има смърт на полицай показва, че опасностите и рисковете не са били преценени правилно. Той смята, че е било необходимо от самото начало на акцията да е включен психолог, който да помогне.

“Отговорността е на хората, вземали решения, включително на ръководството”, категоричен е той. “Възмущавам се от това, че някой си позволява да прави политика в подобна ситуация”.

По думите на Йорданов има “нелепи опити за оправдаване на некомпетентно поведение”.

Той заяви, че не може да каже какво реално е било пропуснато в работата на силите за сигурност, но със сигурност е трябвало да бъдат обезпечени здравето, животът и сигурността на всички участници.

Йорданов смята, че било по-добре учениците да не посещават няколко дни на училище, а през това време мъжът да бъде изтощен, за да не се стига до жертви. 

По-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че сигнал срещу стрелеца от Лясковец Петко Савов е постъпил в МВР още преди 2010 година. Барикадирал се е в жилището си оттогава.

Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Лазаров отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 10 години

Редовите полицаи всекидневно с голи ръце се оправят с агресивно луди.За какво им беше на баретите да ходят там

78

МАГИ

преди 10 години

КАКВИ МИЛИОНИ И ХИЛЯДИ ХОРА ДА НЕ ПОСТРАДАТ ЗАЩО ДРЪНКАШ ГЛУПОСТИ ЙОВЧЕВ! НЕ ТРЯБВА ДА УМИРАТ ПОЛИЦАИ,А ДА МАХНЕШ ОНЯ СЕЛЯНИН ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР СЕЛСКИ БЕГ!СМЕШНИЦИ ЕДНА АКЦИЯ НЕ ЗНАЕТЕ КАК ДА РЪКОВОДИТЕ! ДРЕМЕ ВИ ЗА МОМЧЕТАТА!

77

Анонимен

преди 10 години

Рамбо и Роки са ученици на Петко Лудия :)

fallback