Протестните шествия във Видин в защита на "Конака". Снимка БТА

Видинският окръжен съд заседава днес по делото за възстановяване на собствеността на музей "Конака" на мюсюлманското вероизповедание, а в центъра на града се проведоха два митинга в знак на протест. Съдията по делото заяви, че съдът ще се произнесе по делото до месец, след като днес бе представена подробна техническа експертиза от архитект Галя Антова.

От страна на Мюсюлманското вероизповедание в съдебна зала нямаше представител. Делото за възстановяване на имота във Видин се отлага два пъти заради необходимо технологично време на вещото лице да прегледа наличната документация.

Още по темата
Вещото лице по делото Галя Антова заяви, че сградата е наречена "Конака", но никога не е била турски конак, тъй като по време на турското владичество всички сгради са се наричали конаци, а не община, както е сега, съобщава  БТА Сградата е построена в средата на 19 век като такава на митрополията в непосредствена близост до  църквата "Св.Димитър". 

Използвала се е от Видинската църковна община и е наричана "Епископски конак". След Освобождението през 1978 година се е използвала за Видинско общинско управление. Няма данни преди 1878 година сградата да се е ползвала от турските власти с каквото и да е предназначение. От 1956 година е исторически музей на Видин и в него сега има изключително ценни археологически експозиции, находки от римските градове Рациария и Бонония, каза Антова.

За запазване на обществения ред в центъра на Видин от сутринта имаше части на полицията, на жандармерията и на Гранична полиция. Сградата на съда бе оградена от кордон от жандармеристи, през който преминаваха служители на съда, адвокати, граждани.

Докато днес съдът във Видин заседаваше, в центъра на града се проведоха два митинга в знак на протест срещу делото.

От 10.00 часа на централния площад „Бдинци“ се събраха футболни фенове от различни клубове, водени от Елена Ваташка от Сдружение на българските футболни привърженици и от Димитър Ангелов–Дучето от Национално сдружение "Армейци 1948". 70-80 души скандираха "България", пееха националния химн, развяваха български знамена. Феновете носеха два големи плаката "Не искаме нищо чуждо, но нашето не даваме" и "Не се гаси туй, що не гасне". Митингът им премина спокойно, без напрежение.

Другият митинг бе пред "Конака", където се събра агитка от около 50-60 души на "Атака", предвождана от областния лидер д-р Емил Лилов. Участниците потеглиха към съда, където скандираха "Долу ДПС". Митингът премина спокойно

Към митинга на "Атака" се отправиха и футболните фенове, но полицаите им преградиха пътя и не позволиха на двете шествия да се съберат, за да не се стигне до инциденти.

При подобно дело в  средата на февруари в Пловдив се стигна до сблъсъци и бяха ранени шестима души. В Апелативния съд тогава се гледаше  дело, заведено от Мюсюлманското вероизповедание, за собствеността върху карловската Куршум джамия. Пред сградата на съда се бяха събрали хиляда души от цялата страна, сред участниците имаше и много футболни фенове. В края на февруари в Кърджали също се проведе протест, защото се гледаше делото за собствеността върху сградата на Регионалния исторически музей. Претенциите отново бяха от страна на Мюфтийството. Тогава обаче до сблъсъци не се стигна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase