Протестиращи пред съда в Кърджали, където се гледа делото за историческия музей в град. Снимка: БТА
fallback

Окръжният съд в Кърджали отложи за 8 април делото на Главното мюфтийство за сградата на Регионалния исторически музей.

Мюфтийството претендира за сградата въз основа на нотариален акт от началото на миналия век, след като местен жител продал нива за духовно училище. Строежът започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството.

Според областната управа обаче мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност. Сградата пък била построена с държавни пари по проект на руски архитект и не е била мюсюлманско училище.

Oще по темата
Повече от 100 полицаи и жандармеристи осигуряваха спокойствие и ред около палатата. По време на заседанието пред съда се бяха събрали протестиращи от Кърджали, Хасково, Пловдив, Плевен, София и други градове, дошли в подкрепа на българската културна институция. Сред протестиращите имаше и футболни фенове. "Събираме се фенове и будни граждани, за да покажем, че това, което става в съда в Кърджали, вълнува хора и от други градове”, каза по-рано Елена Ваташка от Сдружението на футболните привърженици.

Поради опасения от протести пред Съдебната палата, подобни на демонстрациите в Пловдив пред Джумая джамия, полицията беше подготвила план за действие, а от Висшия духовен съвет на мюсюлманите съобщиха, че разчитат на полицейската охрана и не предвиждат контрапротести днес, съобщава БТА.

От полицията в Кърджали заявиха, че Ваташка не е задържана днес на входа на града, каквато информация излезе по-рано. Тя е била „поканена да даде кратка справка в полицията". С Ваташка в полицията са били тримата ѝ спътници в автомобила, с който тя е пътувала, за да се присъедини към протестиращите пред Окръжния съд.

По-късно тя и нейните спътници се появиха пред съда. Според нея този процес е поредица от корупционни и политически намеси, включително и от такива извън страната. След края на съдебното заседание ще посетим Историческия музей в Кърджали, за да го разгледаме, а не да чупим, защото не сме вандали, каза Ваташка.

Групата протестиращи все още е пред съда, между тях и Съдебната палата има кордон жандармерия.

За следващото заседание на 8 април съдът е поставил повторна задача на вещото лице, което трябваше да проследи всички регулационни планове на терена, върху който е построен спорният имот. Оказало се, че експертизата не била включила регулационен план от 1921 г. Магистратите са назначили и комплексна експертиза, която трябва да установи реконструкциите, извършвани на сградата на музея и доколко те са изменили външния й вид.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

boc

преди 10 години

Веднага след като узурпира властта това правителство, написах:"Сега ще видите какво значи полицейщина!", защото тогава всички ревяхте, че при ГЕРБ имало "полицейщина".Еее, видяхте вече какво значи полицейщина при ДПС и с участието на БСП!

86

Strict

преди 10 години

Легендата за османски пълководец завоювал тези места в 14 век, нареченКърджа Али от Бухара, на чието име е наречен днешния град Кърджалиси остава само легенда. Подробните османски данъчни регистри не споменаватцели 230 г. за някакво селище тук след нашествието на османските турци. Когато т.н. гроб на Кърджа Али е отворен от учени археолозипрез 20-те години на 20-ти век се оказва празен фалшив гроб без погребение.

85

Една кърджалийка

преди 10 години

И накрая ще си позволя да променя името Русия с името България в речта на президента Владимир Путин"В България живеят българи. Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в България трябва да говори български език и трябва да уважава и спазва българските закони. Ако някой иска Шериат, съветвам ги да отидат в държавите, където това е държавен закон. България не се нуждае от малцинствата. Малцинствата се нуждаят от България

fallback