Снимка: архив, БулФото

Системна липса на грижи и злоупотреби с настанени в интернати деца констатира Държавната агенция за закрила на детето.

Председателят на агенцията Ева Жечева представи резултатите от проверка в седем специализирани училища за деца с девиантно поведение. Инспекцията бе разпоредена от Върховната административна прокуратура във връзка с извършени от ДАЗД през 2013 г. проверки по сигнали, при които бяха установени множество нарушения.

Още по темата
По думите на Жечева системата не е в състояние да осигури закрила на тези деца и затова трябва да бъде реформирана. Подготвяните промени предвиждат закриване на социално-педагогическите интернати, които са общо 3 в цялата страна, и на част от проверените 7 специализирани училища, откриване на специализирани социални услуги, изменения в нормативните уредби.

Експертите предлагат още престоят на децата в специални заведения да бъде сведен до 6 месеца, при три години в момента.

Директорът на ГД "Контрол по правата на детето" Камелия Николова посочи, че в специализираните училища са настанени общо 265 деца. Почти всички от тях идват от социалнослаби семейства и една голяма част имат здравословни проблеми, като изобщо не трябва да бъдат в тези интернати, предаде БТА.

Проверката е установила, че липсва индивидуална работа с децата, не се осъществява връзка със семейството, няма цел и визия какво трябва да се подобри. Освен това децата не разполагат с джобни пари, което ги въвлича в престъпления, не е запълнено свободното им време. Анализирано е още, че децата много често биват заплашвани от служителите и се прилагат наказания, които уронват достойнството им - бой и неспецифичен за възрастта им труд.

Въз основа на проверките са издадени 7 задължителни предписания с 67 дейности за изпълнение. На директора на едно от училищата е отправена препоръка да потърси дисциплинарна отговорност от служителите на интерната, които са упражнили насилие над ученици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase