Закритият вече дом. Снимка: Булфото

Закрит е предсрочно Домът за деца, лишени от родителски грижи - "Александър Георгиев-Коджакафалията" в Бургас.

Последните осем деца, пребиваващи в дома, от няколко дни са настанени в жилище от семеен тип. Така Бургас се нареди сред първите градове в страната, които успяха да закрият интернатите и да осигурят среда, близка до семейната, изпреварвайки с две години изискванията на ЕС това да се случи до 2015-та, каза кметът Димитър Николов.

Още по темата
"Децата са в специални сгради за настаняване и са под 24-часово наблюдение от специалисти. Те разполагат с всичко необходимо и спазват своите домашни задължения, точно като в истинско семейство", поясни градоначалникът.

Първоначално домът, построен през 1915 година, е сиропиталище за деца, чиито родители са загинали в Балканската война.

Впоследствие обаче се превръща в интернат от затворен тип.

През годините обаче "Коджакафалията" стана скандално известен с възпитаниците си, които изчезваха от дома и биваха намирани да проституират.

През 2008 деца от сиропиталището бяха снимани и в трейлър с насилие и секс, който рекламираше българския филм "Баклава".

През същата 2008 г., при поредната инспекция там, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) установи случаи на насилие, включително и сексуално между самите възпитаници на дома - по-големите над по-малките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase