Снимка: Булфото, архив

Бежанци от центровете в България оцеляват до голяма степен благодарение на доброволци, които им носят храна и неща за бита. Една от най-отдадените доброволки в лагера в Харманли е британка, която живее в България.

"Тъкмо бях приключила с ремонта на къщата си и си мислех да започна като доброволец в някой детски дом, но разбрах за проблема тук", разказа пред Нова тв за подхода си Джил Класби.

Още по темата

Тя добави, че бежанците имат нужда най-вече от храна и от стоки от първа необходимост.

Джил е в България от две години, а от близо два месеца бившите казарми в Харманли са се превърнали в неин втори дом.

Британката и още десетки доброволци през ден носят храни и други помощи на чужденците в лагера. Те се грижат и за това бежанците да изкарват времето си по-спокойно.

Според британката българите все още имат притеснения, свързани с бежанците, защото нямат достатъчно информация за това, което се случва в лагерите.

Джил прави и паралел с отношението на британците към българите, във връзка с повечето възможности, които ще имаме за работа на Острова от следващата година.

"През януари британците ще видят, че българите няма да се втурнат като тълпа и всичко ще се успокои", смята тя. А самата Джил признава, че дори не си мисли да се върне в Англия. България я е спечелила завинаги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase