Снимка: архив, Reuters

До края на януари държавата ще трябва да намери решение за редовното и ритмично осигуряване на храна за бежанците. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред журналисти.

В момента храната за бежанците се осигурява по няколко линии. Според българското законодателство на бежанците се осигурява храна за пет дни, след което се дават по 65 лева на месец. С помощта на БЧК и на неправителствените организации се осигурява храна на бежанците, успяхме да постигнем сравнително ритмично доставяне на храна и на хранителни продукти.

Върховният комисариат на бежанците в момента осигурява храна за 1400 души. Това ще продължи докъм края на януари. Дотогава ние трябва да изградим нашите способности. Работи се по няколко варианта, като сега сме отправили запитване за изграждане на съоръжения, които позволяват в местата за настаняване на бежанци да се приготвя храна. Трябва да направим така, че държавата да може да осигури минимума за бежанците, тъй като 65 лева не са достатъчни, каза Цветлин Йовчев.

Осигурява се медицинска помощ на бежанците, отбеляза още вицепремиерът, цитиран от "Фокус" . Има линейки и екипи, които поддържат дежурства в лагера в Харманли.

На въпрос дали ще продължава да е засилено присъствието на полицаи на българо-турската граница, Йовчев каза: Без значително намаляване на този миграционен натиск към България, ние няма да сме в състояние устойчиво да управляваме процеса. В този момент колегите при изключително тежки условия, изпълняват дълга си. Без тяхната работа там, нямаше да имаме възможност да се похвалим с това, че успяхме да овладеем потока, каза Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase