Проватският епископ Игнатий. Снимка: orthphoto.net

Един от кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит - Проватският епископ Игнатий, се оттегля от избора.

Той е изпратил заявление до Светия Синод, в което твърди, че изборът е опорочен и другите двама кандидати Борис и Сионий трябва да понесат наказания.

"Целият избор и всичко около него беше един фалш, една грозна инсценировка. Имам предвид всичката тази информация, която излезе, че епископ Борис е плащал на избирателите, че епископ Сионий е плащал на избиратели.

Трябва да се прекъсне тази практика, да не говорим, че те трябва да понесат съответни наказания, както е според правилата на църквата", коментира епископ Игнатий, цитиран от БНР.

Както Dnes.bg писа, вчера тридесет епархийски избиратели определиха двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Упражнява се вот за две имена и се гласува, докато и двамата получат петдесет процента плюс един глас от присъстващите, а не от общия брой. 

При гласуването епархийските избиратели определиха Агатонийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий за официалните кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Епископ Борис получи 17 гласа от общо 30 гласували епархийски избиратели, а епископ Игнатий събра 16 гласа.

Същевременно миряни обявиха, че искат да бъде отменен изборът, защото не желаят нито Борис, нито Игнатий за свой митрополит. Освен това миряните настояват да се назначи не само нов избор, но и да се изберат нови епархийски избиратели.

В църквата се случва същото, каквото в държавата, коментира богословът Дилян Николчев.

По думите му практика е Уставът да се нарушава брутално. "Дори и при новия патриарх няма промяна. Патриархът е с много положителни качества, добър човек, но що се отнася до управленческите му качества, аз съм скептичен. Спазването на Устава трябва да е водещо", каза Дилян Николчев.

Според него съмненията за опороченост на избора са основателни, защото настроенията във Варненската епархия не са тайна. По-скоро се превърна във фарс, който подобава на политическите сили, отколкото в църквата, посочи богословът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase