Куршум джамия. Снимка: Dnes.bg
fallback

Жителите на Карлово излизат на протест срещу решението на съда да върне Куршум джамия на Главно мюфтийство. Хората са се организирали в социалната мрежа, а в протеста се очаква да се включат и фенове на футболния „Левски”.

Джамията е от 15 век и е паметник на културата, но сега има реалната възможност да се превърне в молитвен дом. Вече 10 000 карловци са се включили в подписка в защита на емблематичната сграда.

Апетитният имот се намира в центъра на град Карлово. Джамията е построена по време на османското нашествие преди повече от 500 години върху носещите колони на разрушения тогава християнски манастир „Свети Спас".

Поводът за масовото недоволство на жителите от подбалканското градче е решение на Пловдивския окръжен съд, с което Куршум джамия и градинката около нея отиват в ръцете на Главно мюфтийство. Община Карлово обжалва съдебния акт на по-горна инстанция.

Хората настояват сградата да остане национален паметник и да не бъде действаща джамия.
„Има опасност да се наруши разбирателството в града между различните етноси и това не е редно нито от морална, нито от историческа гледна точка”, смята кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

В Карлово има действаща джамия, а мюсюлманското население в града е едва 5%. От Главно мюфтийство заявяват, че не взели решение за бъдещото на културния обект.

„Не е редно да има джамия, ще ни бъде безкрайно неприятно”, твърди 58-годишна жителка на Карлово.

„Живея само на 20 метра и сега остава да си взема едно киличме и да се моля”, твърди друг жител на подбалканския град, който излезна на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 10 години

НЕЗАБАВНО ВЪН ВСИЧКИ *** И ТУРЧЕЕЩИ СЕ ТАКИВА ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА РБЪЛГАРИЯ! 500 ГОДИНИ СТИГАТ!

52

чукча

преди 10 години

до 50Няма договор от 1923 а от 1925 известен като Ангорски Съгласно този договор още се чака обезщетение за 2 милиона декара земи 230 хиляди декара гори и 34 000 къщи

51

Анонимен

преди 10 години

Абе, 52 ти наясно ли си колко народ по тая земя е избит, колко жени са изнасилени, колко ограничения е имало за бабите и дядовците ни, както и за цялата нация - без литература, без архитектура. Нищичко сме нямали, освен магарето и къща от кал! Ще ми говориш ти тука, че едва ли не добро сте ни направили. *** долни!

fallback