Ески Джамия. Снимка: Туристически информационен център - Стара Загора

Старозагорският окръжен съд отложи делото по спора за собствеността на Ески джамия в града, която днес е действащ Музей на религиите.

Мотивът е привличането на Община Стара Загора като подпомагаща страна по делото. Общината е собственик на земята под музея и юрисконсултът на общината Деница Славова трябва да се запознае с материалите по делото, съобщава БТА.

Час преди старта на делото пред сградата на съда няколкостотин старозагорци се събраха на протестен митинг с настояване Ески джамия да запази статута си на уникална музейна експозиция и в нея да не се превръща в действащ мюсюлмански храм.

Още по темата

До съдебно дело за собствеността върху Ески Джамия се стигна, след като Главно мюфтийство предяви претенции към собствеността на историческата сграда и поиска обезсилването на акта, с който тя е провъзгласена за държавна собственост.

На 4 октомври тази година бе даден ход на делото, но заради искания за изслушване на свидетели и доказване на факти, заседанието бе отложено за днес.

Според историците Ески Джамия е построена през 1409 г. върху останки от светилище на траките и средновековна православна църква. Обявена е за паметник на културата през 1927 г.

През 2011 г. след мащабен ремонт и реконструкция на сградата на стойност 2,4 млн лв. в сградата се помещава единствения в България Музей на религиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase