Джамията преди да бъде превърната в музей. Снимка: Туристически информационен център - Стара Загора

Делото за собствеността на Ески джамия в Стара Загора бе отложено за 1 ноември - Деня на народните будители, съобщиха от Окръжния съд.

Магистратите днес приеха съдебна експертиза, в която се посочва, че в кадастъра на Стара Загора от 1925 година имотът не е собственост на мюфтийството.

Още по темата
Насрочена беше и нова експертиза, която да установи данни за имота от геокартата на София, която разполага с информация от цялата страна още от 1909 година.

Съдът прие на следващото заседание да бъдат изслушани и две свидетелки - Гюллю Мехмедова и Фикрие Мустафова, които да обяснят докога е имало служби в джамията.

След края на делото районният мюфтия Турхан Хасан обяви, че мюсюлманите от общината настояват да бъдат възстановени службите в Ески джамия.

"Разполагаме с документ за собственост от 1845 година, който намерихме във вакъфските архиви в Истанбул", добави и адвокатът Красимир Руев.

Той уточни, че защитава Главно мюфтийство по 20 подобни дела в страната.

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова обаче изрази категоричното си становище, че Ески джамия е обявена за паметник на културата от национално значение още през далечната 1927 г. и има издаден акт за държавна собственост.

През 2011 година Ески джамия бе превърната в действащ Музей на религиите. Допълнителните проучвания, реконструкцията и консервацията на сградата и стенописите струваха 2,4 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase