fallback

Общ преглед

Аналоговият сигнал бе прекъснат окончателно на тържествена церемония в телевизионната кула в София.

Това стана факт, след като зам.-министърът на транспорта и съобщенията Георги Тодоров се обади в тв станцията на Копитото и заповяда да се изключи аналоговата телевизия.

След това Тодоров се похвали, че преходът от класическа ефирна телевизия към модерна цифрова е естествен преход и е завършен почти в целия свят.

По думите му 210 000 социално слаби ще получат ваучери или декодери, като до този момент са раздадени повече от 90 000 бройки.

Oще по темата

На свой ред председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов каза, че днес е исторически ден, и то празничен.

"Днес е краят на един дебат около това  дали да има, как и кога цифровизация. Интегрираме се към модерния свят", настоя той.

В Европа процесът на цифровизация започна през 1998 година. България обаче е сред последните страни в ЕС, заедно с Румъния и Гърция, които заместват аналоговата телевизия.

Телевизионни програми, разпространявани през ефира, вече ще се гледат само чрез телевизори с вграден цифров тунер и декодер MPEG-4 или с външен цифров MPEG-4 декодер, за по-старите модели приемници. Услугата остава безплатна.

Покритието на цифровия сигнал в България ще обхване 95% от населението, твърди министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Част от селищата обаче, най-вече в планините, ще останат "в сянка" за цифровия сигнал.

Днес той обяви, че ведомството му няма точна информация колко точно се тези души.

Само преди седмица председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков заяви, че след днешната дата между 350 хил. и 1 млн. души в страната най-вероятно ще останат без достъп до цифрова телевизия.

"Няма как един милион човека да останат без сигнал. Такъв вариант няма", опонира му днес Папазов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

NoName359

преди 10 години

Тия скапани декодери трябваше без пари да ги раздадат на хорицата при положение че никой не е искал цифрофа телевизия .... на бабите им е се тая за качеството !!!

26

анонимен

преди 10 години

ЧЕСТИТО ВЕЧЕ ИМАТЕ ЦИФРОВА ЕФИРНА ТЕЛЕВИЗИЯ САМО ЧЕ ПРИ ЛОШИ АТМОСФЕРНИ УСЛОВИЯ ПАК НЯМАТЕ СИГНАЛ.... ОТ ТЕЛЕВИЗОРА МИ БИЛО :D :D :D :D :D: :D :D

25

Анонимен

преди 10 години

Ейй,чалгата умора нема!

fallback