Снимка: cifrovizacia.bg

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията няма точна информация колко души ще останат без цифров сигнал от днес - деня, в който е планирано преустановяването на аналоговия сигнал.

Министър Данаил Папазов обяви пред БНТ, че ведомството му не притежава точен разчет, тъй като на този етап такъв е трудно да се изготви.

"Едва след като се изключи аналоговият сигнал, тогава ще разберем. Но ние направихме твърде много, за да успеем", настоя той.

Според него в България едва 16,5% от гражданите гледат единствено аналогова телевизия. Друг е въпросът колко души от тази група живеят в региони, попадащи в обсега на места "в сянка".

Само преди седмица председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков заяви, че след днешната дата между 350 хил. и 1 млн. души в страната най-вероятно ще останат без достъп до цифрова телевизия. 

"Няма как един милион човека да останат без сигнал. Такъв вариант няма", опонира му днес Папазов.

"Разбира се, че винаги има крачка назад, но аз съм сигурен, че няма да има хаос. Разбира се, че хората се вълнуват. Аз също се вълнувам. Вие как мислите, че не се вълнувам ли?", попита министърът.

Данаил Папазов уточни, че министерството му планира да направи анализ и да предложи решения на Министерския съвет.

"Трябва да се види какъв е проблемът. Може в някои от населените места да се организира получаване на сигнал по сателитни чинии или по друг начин. Решенията са много", каза той, но без да ги посочи.

Министърът допълни, че вече са правени изследвания на база опита на други страни в Европейския съюз. По негови думи винаги при процеса на цифровизация са се появявали проблеми.

"Надявам се днес да няма хаос", изрази надеждата си Папазов.

По повод появилите се вече сигнали, че роми масово разпродават получените от тях безплатно декодери, транспортният министър обясни, че социалните служби трябва да се погрижат за казуса.

"Министерството на транспорта трябваше да достави декодерите на социално слабите. Кой получава декодер, решава социалното министерство и неговите органи трябва да следят за тази вторична продажба", категоричен бе той.

Раздаването на ваучерите за декодери ще продължи до 30 октомври. Право на безплатни устройства имат повече от 210 хиляди души, до момента обаче едва 75 хиляди от тях са се снабдили с декодери.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase