Миньор от рудник "Ораново" Снимка: БТА

Часове след като бе обявен за издирване днес собственикът на рудник "Ораново" Красимир Михайлов се е предал в полицията.

Михайлов се е явил за разпит във Второ Районно управление на полицията в Благоевград, съобщи за Dnes.bg наблюдаващият прокурор Екатерина Даракчиева. Разпитът му е приключил около 15.30 часа.

Още по темата
Не се знае какви обяснения е дал Михайлов за отсъствието си от мината, в която преди три дни бяха затрупани четирима миньори. Двама от тях загинаха, а спасителната акция по изваждането на другите двама продължава.

Още три помпи са доставени по обед за извличане на водата и калта от свлачището в "Ораново", което се разчиства, и където повече от три денонощия спасителни екипи продължават издирването на  Николай Михайлов и Иван Лазаров.

"Спасителните работи не са спирали и за миг, в тях са ангажирани максималният възможен брой хора и техника, и се прави всичко възможно, за да се достигне по-скоро до заградените миньори", каза областният управител на Благоевград Муса Палев.

Той изрази надежда, че двамата търсени миньори са намерили ниша край затрупаната от свлачището минна галерия и са живи.

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обясни, че спасителите работят с по-бързи темпове в акцията за изваждането на двамата миньори, които все още са под земята.

Осигурени са всички необходими средства, от които се нуждаят спасителите, обясни той. Стойнев призова да се запази спокойствие, защото в момента нервите са опънати.

Нека на този етап да оставим спасителите в рудник „Ораново” да си вършат работата, защото основната ни цел е да намерим двете затрупани момчета, призова министърът.

По думите му контролните органи проверяват всичко, свързано с аварията в рудника. Не бягаме от търсене на отговорност, ще дадем специална пресконференция за причините за трагедията, каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase