Спасителната операция продължава. Снимка: архив, БТА

Двуметровата скала, която препречваше пътя на спасителните екипи към двамата заградени миньори в рудник „Ораново” е била разбита с контролиран взрив около 3:00 часа през нощта.

Това обяви в ефира на bTV социалният министър Хасан Адемов, който е на мястото на инцидента.

Трето денонощие продължава операция в рудник „Ораново” по спасяването на двамата миньори - Николай Михайлов и Иван Лазаров , които бяха затрупани при инцидент във вторник.
Двамата все още не са открити.

„Още няма информация къде са заградените миньори. Надеждата е да има кухина и въздух. През една тръба се подава въздух, но не е ясно докъде стига тя, защото това се прави на сляпо. Дано миньорите да имат възможност да стигнат до нея,” коментира Адемов.

По думите му след разбитата скала е имало кални маси, които представляват основният проблем, но пространството на галерията е сухо. Това дава надежда масивният кален разрив да е оставил кухина, където да се намират двамата миньори, обясни министърът.

Миньори от рудника в Симитли работят денонощно заедно със специализирани екипи на минно-спасителната служба в Бобов дол при изключително трудни условия, съобщи пред БТА областният управител Муса Палев.

В търсенето на най-добрите решения за пробиване на затлачената с кал, земна и скална маса галерия и достигане до затрупаните от близо три денонощия миньори се разчита на помощта и на експерти от
Минно-геоложкия университет и "Минпроект".

В работата на кризисния щаб участват от първите часове след инцидента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Вчера със съдействието на Министерството на отбраната с военен хеликоптер бяха докарани спешно от мини "Марица-Изток" две помпи за извличане на водата, бликнала внезапно в района на свлачището.

Спасителите, макар и бавно, напредват. Достигнат е 24-ия метър от дългата около 50 метра галерия, където се търсят заградените от свлачището преди около 70 часа Николай Михайлов и Иван Лазаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase