В този фургон са изгорели трите деца. Снимка: БТА
fallback

„И мен, и брат ми ни изхвърлиха от общинските къщи, в които живеехме преди две години, настаниха ни в тези фургони и ни забравиха. Като отида в общината, казват, че нямам право да искам общинско жилище", заяви на мястото на трагедията лелята на изгорелите във Видин деца Станка Станчева, която е сестра на баща им Ангел Борисов, предаде „Фокус”.

Oще по темата

Трите деца, които са от ромски произход, на 1, 5 и 8 години, загинаха при пожар във фургон в квартал "Нов път" във Видин късно снощи. Оказа се, че децата са били заключени от родителите си във фургона с катинар, а те самите излезли навън. Бащата дори отишъл на кръчма.

Най голямото дете е било момченце на име Борислав, средното дете на име Брайън, а най-малкото - момиченце, на годинка и пет месеца, на име Джема. Огънят е пламнал от печка тип "циганска любов", която и днес се търкаляла под изгорелия фургон.

„Отопляваха се с боклуци – гуми, стари обувки, разни стари дрехи, които могат да горят, всичко това слагаха в печката. Откъде дърва и въглища”. И при мен е така”, обяснява лелята Станка Станчева.

Лелята се оплака, че не получава социални помощи, наскоро са и спрели и детските на децата, а те ходели на училище. Условията във фургона бяха крайно мизерни, такива бяха и при брат ми в съседния фургон, твърди жената. Признава, че родителите на загиналите деца не са имали друг изход, ходели са по полето да копаят, където има железа, за да изкарат някой лев.

Роднини на децата, които също се събраха на мястото на трагедията днес, твърдят, че майката Анка Георгиева е имала психическо заболяване, но никога не е ходила на лекар, не е била освидетелствана. Те обвиняват Агенцията за закрила на детето, че са оставили децата при майка им.

Най-голямото от загиналите деца е било на 8 години, но не е посещавало училище, каза Маргарита Маркова директор на дирекция „Социално подпомагане”- Видин.

В началото на учебната година е било записано в първи клас в Раковица и семейството е получило еднократна помощ в размер на 150 лева като първокласник. По-късно обаче детските надбавки са били спрени заради голям брой отсъствия на момчето от училище.

За другите две деца семейството е получавало детски надбавки. Социални помощи не са получавани. Според Маркова причината е, че в дирекцията не са постъпвали молби за подпомагане. Според нея е възможно да на се отпуснати помощи заради липсата на постоянна регистрация на семейството, но въпреки това молба от тях не е постъпвала в социалната институция.

Последно Анка и Ангел, родители на изгорелите деца, са получавали социални помощи през 2010 година. Тогава майката е излизала зад граница, а семейството е получавало месечни помощи и помощи за отопление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Българин

преди 11 години

НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАК В ЦЕНТРАЛНО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ ВЕДНАГА ГО ГОНЯТ ОТ НЕЗАКОННИ ГЕТА, ОБЩЕСТВЕНА ЗЕМЯ, НЕПЛАЩАНЕ НА ТОК И ВОДА, А ТУК, В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО МИНАВА МЕТЪР. АЗ СЪМ ЗА БАГЕРИ ПРЕЗ НЕЗАКОННИТЕ ПОСТРОЙКИ И ПРАЩАНЕ НА *** В ПЛАНИНАТА, В ОБЕЗЛЮДЕНИТЕ СЕЛА, ДА КОПАТ И СЕЯТ И ТАКА ДА СЕ ИЗХРАНВАТ.

34

АЗ

преди 11 години

Крайно време е, *** да спрат да раждат по сто деца и да искат жилища на готово.Ние работим с години за да си позволим жилища ,а ако се налага живеем на квартири.Но никой не ни дава нищо на готово.Много голяма част от *** нямат дори документи за самоличност.Никой не ги знае къде са родени,от къде идват,къде живеят....Крайно време е да се задължат да ходят на училище,да спрат да раждат но 10години, и най-вече да спрат да искат постоянно.И да им се спрат помощите.

33

Анонимен

преди 11 години

Крайно време е да се разлепят и огласяват институции и телефони на които човек да се обажда когато човек вижда, че деца са застрашени от собствените си родители. Никъде няма такава информация. Обществото ще се активира и ще се намалят драстично подобни случаи. Не може *** да взема детските и да ходи да ги изпива. Точно във Видин земята е толкова плодородна, че ако поработят и си направят градинки ще имат за цяла зима, но те не искат да копат, а да им дават наготово.

fallback