Снимка: Архив Булфото

Три деца от ромски произход на 1, 5 и 8 години са загинали при пожар във фургон в квартал "Нов път", в близост до животинския пазар на Сточна гара, във Видин.

Трагедията се е разиграла снощи. Сигналът за пожара е получен в 20:58 часа на телефон 112. На място са изпратени три екипа на пожарната. Горели са два дървени фургона.

След погасяването на пожара и при разчистването на горелите помещения са открити напълно овъглените тела на три деца, на 1, 5 и 7 години. Най голямото дете е било момченце на име Борислав, средното дете на име Брайън, а най-малкото - момиченце, на годинка и пет месеца на име Джема. 

Те са живели във фургона заедно с родителите си, но към момента на пожара децата са били сами във фургона. Бащата на децата е бил в местна кръчма по това време. Според информацията - майката е била психически неустойчива.

Семейството се отоплявало с печка от типа "циганска любов".

По първоначална информация децата са били заключени отвън с катинар. 24-годишната им майка и 33-годишният им баща ги заключили във фургона и ги оставили без надзор.

Пожарът е забелязан, когато вече е било твърде късно, за да се спасяват децата. По време на гасене на пожара, бащата се появил в района, но живеещите наблизо се опитали да го нападнат.

Близките на бащата и майката, които живеят в съседния фургон разказват, че в двата фургона няма нито вода, нито ток. Повече от две години двете семейства са били настанени във фургоните, преди това са живеели в общински жилища.

Според роднините, две години никой не им е обръщал внимание. Те са получавали само детски надбавки, но не и социални помощи. От Агенция „Закрила на детето” два пъти са посещавали семейството на изгорелите деца.

Майката Анка Георгиева и бащата Ангел Борисов са били предупредени от агенцията да се грижат добре за децата, въпреки това не са полагали никакви грижи. Според съседите е честа практика децата да бъдат заключвани във фургона, докато родителите са търсели прехрана. Роднини твърдят, че семейството не е получавало помощи дори и от Български червен кръст.

Впоследствие майката и бащата на загиналите деца са задържани в районното за срок до 24, заяви Лора Стефанова, говорител на полицията във Видин, цитирана от "Фокус".

Телата са изпратени за аутопсия. По случая е образувано досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase