Снимка: архив, Булфото

Няколкостотин милиона лева към момента са неизплатените заплати, сочат данни на КНСБ.

Най-много пари се дължат в строителството, държавните предприятия "Напоителни системи", машиностроенето, металургията, преработващата и хранителната промишленост, както и малките фирми.

Основна причина са неплатените задължения на фирми от общинските бюджети, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Около 180 милиона лева са извършените и неплатени дейности към съответните подизпълнители от общински бюджети, от които една четвърт са за заплати, каза Димитров, цитиран от БТА. По данни на синдиката, към края на миналата година извършените и неизплатени дейности към държавния бюджет са между 60 и 100 милиона лева, като отново една четвърт от тях са за заплати.

Всеки път се задържат заплати за работници и това е недопустимо, коментира президентът на синдиката. Според него е необходимо да се направят реформи, включително и законодателни, като на първо място трябва да се гарантира работното място, когато фирмата влиза в несъстоятелност. Затова от КНСБ предлагат промени в Търговския закон, както и ревизиране на Закона за гарантиране на вземанията.

Според Димитров извънредният труд у нас е достигнал големи размери и не се заплаща. Гъвкавост на труда може да се постигне, чрез колективното трудово договаряне, посочи той.

По думите му всяко правителство обещава да прави някакви реформи, които много често имат негативно социално влияние и не са в полза на работника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase