Скандалната снимка, която взриви интернет. Снимка: Facebook

Случаят с тримата ученици от Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски” в Добрич, които се изгавриха с портрети на велики българи, не е етнически проблем, за какъвто се опитаха да го определят. 

Това заявиха Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО-БНД, и Цветелин Кънчев - лидер на "Евророма", в сутрешния блок на ТВ 7. 

Лидерът на ВМРО Каракачанов е убеден, че проблемът с неуважението към българската история се корени в самата образователната система. В нея не е залегнало възпитание на уважение към българската национална култура, към националните ни герои и историята ни.

„Имаше един министър по времето на НДСВ, министър на образованието, който помните, беше решил да изхвърли стихотворението „Аз съм българче” от учебника по литература, защото „Аз съм българче” не се отнасяло за турчета, циганета и други и нямало смисъл да ги притесняваме. Когато подобно нещо се върти в главите на хората, които ни управляват, и това е част от образователната система, за съжаление ще го кажа, не само циганите са дезинтегрирани от съпричастността им към българската история, традиция, земята, на която живеят.“, подкрепи твърдението си лидерът на ВМРО.

Според него и при етнически малцинства, и при българите липсват базови познания и изградена ценностна система.

Кънчев пък нарече учениците, изгаврили се с портретите на българските герои, „лумпени“, но категорично призова да не бъдат наричани „роми“, тъй като не принадлежат към тази етническа група.

По неговите думи те отричат да са роми и се смятат за турци.

Още по темата
 

Относно въпроса възможна ли е интеграцията на ромското общество у нас и къде се крият причините за високата битова престъпност сред малцинствените групи в България, Каракачанов беше категоричен, че истинската причини се крие в специалното отношение към малцинствата в страната ни.

"Докато българсктата система им прощава дребни битови престъпления, разминаването с плащане на ток, вода и данъци, те нямат да се интегрират успешно в обществото", отсече лидерът на ВМРО. 

Вчера тримата ученици от Добрич бяха наказани да преминат в самостоятелна форма на обучение заради непристойната снимка, взривила интернет. Наказанието е наложено според Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. То е възможно най-тежкото в случая. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase