Снимка: МВР
fallback

Унищоженото от взрива в Бургас имущество е оценено на 140 хил. лв., съобщи кметът на града Димитър Николов. Според него щетите трябва да бъдат поети от електроразпределителното дружество EVN, тъй като тяхно съоръжение е било монтирано в мазето на засегнатата сграда.

Посочената сума обаче е само за покъщнината на хората - мебели, техника, дрехи. Тя не включва щетите по конструкцията на сградата. До края на тази седмица ще бъде изготвен технически проект за възстановяването на разрушените жилища.

От взривната вълна напълно бяха унищожени апартаментите на първия етаж в блока, сериозно са пострадали и тези на втория етаж. Поражения са нанесени и на жилищата, намиращи се на последните два етажа. Разрушени бяха също така няколко търговски обекта на приземния етаж.

Oще по темата
Сега хората, чиито апартаменти са неизползваеми, са настанени на хотел, плащан от EVN. В случай, че някои от пострадалите поиска да използва общинско жилище, общината се ангажира да му предостави такова. Кметът Николов допълни още, че електроразпределителното дружество е поело ангажимент да осигури строителна фирма, която да извърши реконструкцията на взривения блок.

Общината започва днес свое разследване, което ще бъде извършено от двама независими експерти. До момента в бургаската община не са получени протоколите от двете проверки на EVN.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на значителни имуществени вреди вследствие на взрив. В случай на доказана вина наказанието може да бъде от 1 до 8 години затвор. Производството е срещу неизвестен извършител.

Ако бъде доказано, че причина за експлозията е трафопостът на EVN, като обвиняеми могат да бъдат привлечени техниците, извършили ремонта на съоръжението часове преди взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Nenov

преди 11 години

koi im sa zastrahovatelite, kolko ste im platyat zastrahovatelite?

44

Лаик

преди 11 години

До до 27Ми щото е непокътнат трансформатора, а не трафопоста!Явно много ги разбираш!Само дето за теб явно двете думи са едно и също нещо.......

43

Кашчей Безсмертний

преди 11 години

"140 бона..." - за бонове ще си говорите в кръчмата, когато обсъждате някоя мутра или политик или просто ББ, той е и двете, като за политик е малко спорен.Тук се пише на БЪЛГАРСКИ. Поне се опитвайте.

fallback