Трансформаторът е цял. Снимка: EVN

Версиите за причините, довели до взрива в Бургас се множат, а ясното все още няма. От електроразпределителното дружество EVN направиха няколко огледа на мястото. Два екипа от специалисти – един български и един пристигнал специално от Австрия – излязоха със становища, които се препокриват.

Според експертите трансформаторът, за който се смяташе, че е избухнал, бил „запазил механичната си цялост”. По него нямало следи от взрив, изтичане на масло или други неизправност.

Още по темата
Затова от EVN се опитаха да лансират версията, че навярно причина за експлозията е изтичане на газ. Тази теза обаче не остана дълго актуална. Само час след пускането й в медийното пространство от компанията „Овергаз” изпратиха официално съобщение, в което се посочва, че във взривения блок никога не е имало газификация.

„Жилищната сграда на улица „Хан Крум 11” в Бургас, в която избухна трафопост рано сутринта на 16 октомври 2012 година, не е газифицирана. Причината за инцидента не би могла да бъде изтичане на природен газ, защото газова мрежа на тази територия не е била изграждана никога, а най-близкият газопровод в този район се намира на половин километър от засегната сграда“, пишат от „Овергаз“.

Екипи на EVN вече са извършили инспекция на всичките 39 жилищни сгради в Бургас, в които има изградени трафопостове. На живущите там са връчени протоколи, указващи техническото им състояние. Подобна проверка се организира и за всичките 385 трафопоста, които дружеството притежава в жилищни сгради на своята територия.

Работата на разследващите продължава и в този момента, като засега няма официална информация, която да доказва някоя от предполагаемите тези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase